Linkovi

Afganistan: Talibani zarobili 27 aktivista


Afghan peace marchers arrive in Kabul, Afghanistan June 18, 2018. REUTERS/Mohammad Ismail
Afghan peace marchers arrive in Kabul, Afghanistan June 18, 2018. REUTERS/Mohammad Ismail

ISLAMABAD - Aktivistička grupa u Afganistanu kaže da su talibanski pobunjenici zarobili konvoj sa 27 aktivista marša mira na zapadnom Afganistanu i odveli ih na neotkrivenu lokaciju.

Bismillah Watandost, glasnogovornik Narodnog pokreta za mir (PPM), rekao je da je njegova organizacija u utorak kasno navečer izgubila kontakt sa njihovih 27 kolega dok su putovali iz Herata u provinciju Farah u šest automobila.

Dalje je rekao da su ih izveli talibani i da su čelnici PPM-a bili u kontaktu s visokim talibanskim čelnicima kako bi im osigurali siguran povratak.

Mohibullah Mohib, glasnogovornik policije Farah, rekao je za VOA da su aktivisti posljednji put primijećeni u utorak oko 15:30 na autoputu Herat - Farah.

Talibani nisu preuzeli odgovornost niti su javno priznali otmicu aktivista.

Oni su trebali putovati u zapadne provincije Ghor i Badghis, ali promijenili su planove zbog snijega i hladnog vremena. Željeli su održati skupove za mir u provinciji Farah.

Talibani su u prošlosti nekoliko puta zarobili mirovne aktiviste iz različitih dijelova Afganistana. Pušteni su na slobodu nakon nekoliko dana zadržavanja.

Marševski pokret započeo je prije dvije godine spontano kada su se aktivisti okupili u gradu Lashkargah u provinciji Helmand kako bi protestirali zbog napada u kojem je poginulo više od 15 ljudi, a kasnije su počeli marširati prema glavnom gradu Kabulu.

Sedmicama su šetali zemljom, kroz područja i vlade i talibana. Uz put su im se pridružili i drugi, umorni od neprestanog nasilja.

Raznolika skupina, koja uključuje i djecu od 10 godina, a većina njih su žrtve tekućeg rata u zemlji, stekla je simpatije među domaćim i međunarodnim medijima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG