Linkovi

SAD i Sjeverna Koreja u finalnim pripremama za samit Trump - Kim


Građani drže svijeće i kartone u obliku mape Korejskog poluostrva tokom dnevnog bdijenja za uspjeh samita Trump - Kim, u blizini ambasade SAD u Seulu, Južna Koreja, 9. juna 2018.
Građani drže svijeće i kartone u obliku mape Korejskog poluostrva tokom dnevnog bdijenja za uspjeh samita Trump - Kim, u blizini ambasade SAD u Seulu, Južna Koreja, 9. juna 2018.

Izaslanici Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje održavaju razgovore prije historijskog samita između predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una u Singapuru u utorak.

Pres sekretarica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je novinarima da iskusni diplomata Sung Kim predvodi delegaciju SAD u radnoj grupi na sastanku u ponjedeljak u Ritz Carlton holetu. Sjevernokorejsku stranu predvodi zamjenik ministra spoljnih poslova Choe Son-hui.

Sastanak u ponedjeljak očigledno ima za cilj sužavanje razdora između SAD i Sjeverne Koreje povodom zahtjeva da Sjeverna Koreja odustane od svog nuklearnog oružja.

Predsjednik Trump rekao je pred svoj dolazak u Singapur u nedjelju da ima povjerenje u sastanak, rekavši novinarima nakon što je izašao iz aviona Air Force da se osjeća "vrlo dobro" u pogledu samita u utorak.

Pred svoj dolazak, Trump je priznao da se zaputio na "nepoznatu teritoriju" sastankom koji se održava u utorak.

U odgovoru na pitanje Glasa Amerike malo prije nego što je pošao na put u Aziju sa samita Grupe 7 u Kanadi, Trump je rekao "Osjećam se zaista samouvjereno" povodom susreta bez presedana između jednog aktuelnog američkog predsjednika i člana dinastije koja čvrsto drži kontrolu nad jednom od najpovučenijih zemalja već tri generacije.

Trump je dodao da vjeruje da Kim, upola mlađi od američkog predsjednika, "želi da uradi nešto sjajno za svoj narod". Ali, Trump je upozorio da Kim "neće imati ponovo šansu" ukoliko razgovori ne budu išli dobro - opisujući ovu šansu za diplomatiju sa SAD kao "jednokratni pucanj".

Predsjednik SAD Donald Trump maše pošto je stigao u Pala Labar vazdušnu bazu u Singapuru, pred samit sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom, 10. juna 2018.
Predsjednik SAD Donald Trump maše pošto je stigao u Pala Labar vazdušnu bazu u Singapuru, pred samit sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom, 10. juna 2018.

Trump i drugi u njegovoj vladi rekli su da je načinjen napredak u dobijanju posvećenosti Kima odustajanju od nuklearnog oružja i dalekometnih balističkih raketa. Napredak bi mogao da vodi ka sklapanju mirovnog sporazuma i formalnog okončanja ratnog stanja na Korejskom poluostrvu, koje postoji gotovo 70 godina.

Brzo čitanje

Da li će takav sporazum moći da bude postignut, rekao je Trump u subotu, nešto je što će znati gotovo od momenta kad se susretnu.

"Mislim u prvom minutu - moj nagovještaj, moj osjećaj, to je ono što ću raditi", rekao je predsjednik, govoreći o svom iskustvu biznismena u sklapanju dilova.

Ukoliko taj osjećaj ne bude pozitivan, Trump predviđa: "Ne želim da traćim svoje vrijeme. Ne želim da traćim njegovo vrijeme".

Trump je razgovarao sa grupom izvještača iz Bijele kuće u kanadskoj provinciji Quebec, nakon što je skratio svoje prisustvo na samitu lidera G7.

Trump je priznao teškoće u prikupljanju informacija koje se tiču Kima, koji ima oskudno iskustvo na međunarodnoj sceni i o kome strane obavještajne agencije muku muče da prikupe išta preko osnovnih biografskih podataka.

"To je lider čija je ličnost zaista nepoznata", rekao je Trump. Uprkos tome, "idemo na to u vrlo pozitivnom duhu" i "mislim da smo vrlo dobro pripremljeni".

Kim je stigao u Singapur u nedjelju popodne, usljed dosta spekulacija o rezultatu razgovora u utorak.

Trump je odbacio kritike prema kojima je sastanak sjevernokorejskog lidera sa američkim predsjednikom veliki ustupak za Kima, bez ičega vrijednog zauzvrat. On je rekao da je gest dobre volje Pjongjanga bio nedavno puštanje "trojice talaca" - Amerikanaca koji su bili zatočeni u toj zemlji - i to je bilo dovoljno za njega da nastavi sa samitom.

"To se nikad ranije nije dogodilo", rekao je Trump povodom sastanka lidera SAD i Sjeverne Koreje. "Očigledno to što je učinjeno, nikada ranije nije uspijevalo".

Limuzina u kojoj je Kim stiže u Istanu, predsjedničku palatu u Singapuru, 10. juna 2018.
Limuzina u kojoj je Kim stiže u Istanu, predsjedničku palatu u Singapuru, 10. juna 2018.

Rizik od neuspeha

Zvaničnici SAD koji putuju sa predsjednikom - kao i analitičari - priznali su postojanje rizika da čak i najmanji doživljaj neprijatnosti bilo koje strane može izazvati da ih jedan od lidera odmah opozove.

Trump je nedavno raspravljao sa južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-in, japanskim premijerom Šhnzom Abeom i kineskim predsjednikom Xi Jinping - koji svi imaju interese povodom ishoda samita - o temama koje planira da pokrene.

Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da li će izaći sa pitanjem o nečuvenim stanjem ljudskih prava u Sjevernoj Koreji - uključujući i sistem gulaga za civile za koje se smatra da su neprijatelji države - i nerješeno pitanje Japanaca koje su oteli sjevernokorejski agenti prije dvije decenije, Trump je odgovorio: "Sve ćemo pokrenuti".

Predsjednik je u pratnji državnog sekretara Mike Pompea - koji je posjetio Pjongjang dva puta u sklopu priprema za samit - i savjetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona, jastreba kada je u pitanju odnos prema Sjevernoj Koreji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG