Linkovi

Riedel: 'Libijska je oporba organizirala impresivnu vojnu kampanju'


Slavlje u Benghaziju
Slavlje u Benghaziju

Nadajmo se da će zona zabrane leta u skoroj budućnosti biti ukinuta. Možda će pojedine zemlje iz NATO-a uvježbavati novu libijsku vojsku, ali mislim da NATO kao savez u Libiji neće imati veliku ulogu."

Nakon posljednjih događaja u Libiji ne zna se koliko će dugo Sjedinjene Države i NATO savez provoditi svoje vojne operacije protiv Gadafijeva režima. Luis Ramirez je odgovor na to pitanje potražio u Pentagonu.

Zadatak NATO saveza bio je zaštititi libijske civile od Gadafijeve vojske. Nakon što su u Tripoli ušle pobunjeničke snage, razmatra se budućnost misije NATO saveza. Zrakoplovstvo NATO-a do sada je održavalo zonu zabrane leta nad Libijom. Uz to, avioni NATO-a uništili su brojne vojne ciljeve i time pomogli pobunjenicima.

Američko ministarstvo obrane jučer je objavilo da će Sjedinjene Države nastaviti s podrškom misiji NATO-a. Za sada nema naznaka da Washington mijenja prirodu svog sudjelovanja u akcijama nad Libijom. Podsjetimo, od početka ove misije u ožujku, Washington je naglašavao da Amerika sudjeluje u misiji NATO-a, ali je ne predvodi.

Angažman NATO-a a i američke vojske više neće biti potreban, ako s vlasti u Tripoliju ode Moamar Gadafi – kaže Bruce Riedel, bivši analitičar CIA-e i savjetnik predsjednika Obame: "Neće biti potrebe za novim zračnim akcijama. Nadajmo se da će zona zabrane leta u skoroj budućnosti biti ukinuta. Možda će pojedine zemlje iz NATO-a uvježbavati novu libijsku vojsku, ali mislim da NATO kao savez u Libiji neće imati veliku ulogu."

Angažman američkih oružanih snaga ne predviđa pomoć novoj vladi – niti na vojnom, a niti razvojnom planu. Američka je vojska u posljednjih šest mjeseci davala logističku i obavještajnu potporu misiji NATO-a, u kojoj su glavnu riječ imali europski saveznici. Bruce Riedel kaže da nove libijske snage, sastavljene od pobunjeničkih postrojbi, imaju kapacitete da se pretvore u pravu vojsku: "Libijska je oporba organizirala impresivnu vojnu kampanju protiv Gadafija. A počela je od ničega. Uspjela je pobijediti Gadafijevu vojsku koja je bila znatno bolje opremljena. I na kraju, dobro je koordinirala konačni napad na Tripoli."

U zapadnim zemljama na djelu je snažan pritisak da se nad Libijom odmah prekinu sve vojne operacije NATO-a, kako ne bi izgledalo da zapadni vojni savez prevodi agresivne akcije nad tom arapskom zemljom.

XS
SM
MD
LG