Linkovi

SAD i Kina razmjenjuju nove tarife u trgovinskom ratu


Arhiva - Kontejneri u luci u Šangaju, 11. avgusta 209.
Arhiva - Kontejneri u luci u Šangaju, 11. avgusta 209.

Novi paket "oko za oko, zub za zub" tarifa koje su uvele SAD i Kina jedna drugoj, stupa na snagu u četvrtak.

Sjedinjene Države objavile su ranije ovog mjeseca da će uvesti tarife od 25 odsto na 16 milijardi vrijednu kinesku robu, kao dodatak na tarife od 25 odsto koje su uvedene na 34 milijarde dolara vrijednu kinesku robu početkom jula. Peking je u svakom od slučajeva uveo identični procenat tarifa kao odgovor.

Kazne, prethodno najavljene, uvedene su za 16 milijardi vrijedna dobra sa obje strane, uključujući i automobile i metalni otpad iz SAD i kineske mašine i elektronske dijelove, piše AP.

Kinesko ministrastvo trgovine izdalo je saopštenje u četvrtak u kome kritikuje tarife SAD kao kršenje pravila Svjetske trgovinske organizacije i najavilo je da će podnijeti tužbu u okviru mehanizma za rješavanje sporova unutar WTO.

Nova runda uvođenja tarifa dogodila se dan nakon što su se delegacije dvije zemlje sastale u Washingtonu na početku dvodnevnog sastanka čiji je cilj rješavanje krize, što je prvi formalni takav sastanak od juna.

Predsjednik SAD, Donald Trump, rekao je u intervjuu za Reuters prošle nedjelje da ne očekuje neki napredak u tim raspravama.

Trumpova administracija zahtijeva da Peking promijeni svoju praksu velikog subvencionisanja svog tehnološkog sektora i da otvori svoje tržište za više robe iz SAD.

Američko trgovinsko predstavništvo u ponedeljak je započelo šestodnevno javno slušanje o predsjednikovim planovima da podigne tarife na širi spektar kineskog uvoza, koji će se odnositi na 200 milijardi vrijednu kinesku robu.

Ekonomisti upozoravaju da će trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije umanjiti globalni ekonomski rast za oko pola posto do 2020.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG