Linkovi

SAD i Kina pokušavaju da izbjegnu trgovinski rat


Sekretar za finansije Steven Mnuchin predvodi američju delegaciju na razgovorima u Kini

Američka trgovinska delegacija na visokom nivou počela je razgovore sa kineskim zvaničnicima u Pekingu na kojima će Sjedinjene Države nastojati da iznesu svoje zabrinutosti u pogledu ekonomske politike kineske vlade.

Predsjednik Donald Trump je na Twitteru poručio da će američki zvaničnici pokušati "da ispregovaraju ravnopravne uslove za trgovinu".

Sedmočlanu delegaciju predvodi sekretar za finansije Steven Mnuchin, dok je na čelu kineske delegacije potpredsjednik vlade Liu He, inače blizak saradnik predsjednika Xi Jinpinga.

Osim što je dosadašnje razgovore sa kineskim zvaničnicima ocijenio kao veoma dobre, Mnuchin nije otkrivao više detalja.

Nesuglasice u pogledu trgovinske politike i pristupa kineskom tržištu su već duže vrijeme problem za Sjedinjene Države i druge strane investitore.

Posljednjih nedjelja debata se još više zaoštrila pošto je predsjednik Trump zaprijetio da će uvesti dodatne tarife u vrijednosti od 50 milijardi dolara na niz kineskih proizvoda.

Analitičari smatraju da je spremnost dvije strane da pregovaraju dobar znak, ali ističu da je neizvjesno da li će bilo kakav dogovor biti postignut.

XS
SM
MD
LG