Linkovi

SAD i EU traže smirivanje situacije na sjeveru Kosova


Zastave EU i SAD
Zastave EU i SAD

Evropska unija i Sjedinjene Države saopšile su da su zabrinute zbog napetog stanja na sjeveru Kosova.

„Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, hitno preduzimanje mjera za bezuslovno smirivanje situacije, kao i da se uzdrže od provokacija, prijetnji i zastrašivanja. Sa predsjednikom Vučićem i premijerom Kurtijem radimo na pronalaženju političkog rješenja kako bi se smirile napetosti i usaglasio put dalje u interesu stabilnosti, bezbjednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica”, navedeno je u zajedničkom saopštenju prvog zamjenika portparola State Departmenta Vedanta Patela i predstavnice za medije visokog predstavnika Evropske unije Nabile Massrali.

„Pozdravljamo uvjeravanja lidera Kosova da ne postoje spiskovi kosovskih Srba koji bi bili hapšeni ili procesuirani zbog mirnih protesta i barikada. Istovremeno, mora se poštovati vladavina prava, dok je svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati”, navedeno je u zajedničkom saopštenju Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Ukazano je da će Sjedinjene Države podržati Evropsku uniju i misiju EULEX koju sprovodi na Kosovu u skladu sa svojim mandatom.

Precizirano je da ta misija ima mogućnost da prati sve istrage i naknadne postupke u cilju promovisanja poštovanja ljudskih prava.

„To posebno obuhvata garancije za pravično suđenje, zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu. Očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate nastojanjima za ostvarenje pomirenja, regionalne stabilnosti i saradnji za dobrobit građana”, navedeno je u saopštenju – uz napomenu da se sve obaveze proistekle iz dijaloga Kosova i Srbije, uz posredstvo Evropske unije, moraju primijeniti bez odlaganja.

Posljednjih devetnaest dana traju napetosti na sjeveru Kosova, pošto je dio tamošnjih Srba nezadovoljan zbog hapšenja nekoliko osoba pod sumnjom za napad na službena lica, podigli barikade na saobraćajnicama nadomak graničnih prelaza sa Srbijom.

Napetu situaciju obilježila je i pucnjava nadomak patrole KFOR-a u mjestu Zubin Potok - jednoj od četiri opštine nastanjene većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova.

Sa druge strane, vlasti Srbije saopštile su u ponedjeljak da je Vojska Srbije podigla borbenu gotovost vojske i policije na najviši nivo.

Također, zvanični Beograd je od mirovne misije NATO-a na Kosovu - KFOR-a zatražio povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije na teritoriju Kosova, zašta tvrdi da ima pravo prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Usvojena je dan poslije potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova koji je označio kraj NATO intervencije bivše Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

KFOR je 16. decembra saopštio da razmatra zahtjev Srbije o povratku dijela njenih snaga na Kosovo. Za sada još nema odgovora te mirovne misije.

Nove napetosti događaju se neposredno pošto su Srbija i Kosovo, krajem novembra posle još jedne u nizu eskalacija, postigli dogovor o registarskim tablicama.

Kako je tada saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell, Srbija se saglasila da prekine izdavanje registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova, a Kosovo obustaviti kažnjavanje vlasnika koji nisu preregistrovali vozila.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG