Linkovi

Kurti: Nećemo razgovarati s kriminalcima na sjeveru, već ćemo ih uhapsiti


Albin Kurti (Foto: Vlada Kosova)
Albin Kurti (Foto: Vlada Kosova)

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da vlasti "neće razgovarati i sarađivati s kriminalcima" na sjeveru, već će ih "uhapsiti".

Na sjednici Vlade Kosova održanoj 28. decembra, Kurti je govorio o barikadama podignutim na sjeveru, gdje većinski žive Srbi, ustvrdivši da one zadiru u teritorijalni integritet Kosova.

"Nažalost, ove kriminalce, koje su sankcionisali SAD-a i Velika Britanija, podržava predsjednik i Vlada Srbije s ciljem destabilizacije regije, uz narušavanje teritorijalnog integriteta naše republike", rekao je Kurti.

Čini se da je Kurti mislio na potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića koji je pod sankcijama Washingtona i Londona dok ga Priština traži zbog sumnji da je zastrašivao svjedoke u slučaju Brezovica.

Radoičić je na američkoj crnoj listi zbog sumnji u umiješanost u međunarodni organizirani kriminal, dok je pod britanskim sankcijama zbog sumnji u korupciju.

Srpska lista, vodeća stranka Srba na Kosovu, koja ima podršku Beograda, ocijenila je da je Radoičić "nosioc otpora" na sjeveru Kosova.

Od 10. decembra lokalni Srbi postavili su barikade na sjeveru, blokirajući ceste koje vode prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak, koji povezuju Kosovo i Srbiju.

Od tada su ove dvije tačke zatvorene za promet, a od 27. decembra zatvoren je i prelaz Merdare, nakon što su na teritoriju Srbije postavljene barikade.

Kosovske vlasti su ranije saopštile da imaju kapacitet da uklone barikade na sjeveru, ali da je odlučeno da se KFOR-u pruži prilika da ubijedi lokalne Srbe da sami uklone tešku mehanizaciju kojom blokiraju puteve.

"Postavljanje barikada na cesti je nezakonita, neprihvatljiva radnja i neće se tolerisati. Skladno sigurnosnim procjenama, dali smo potrebno vrijeme i prostor KFOR-u za djelovanje, ali naravno to vrijeme brzo ističe", rekao je Kurti.

Dodao je kako načelo slobodnog kretanja i barikade ceste "ne mogu biti" zajedno.

Lokalni Srbi na sjeveru Kosova od 10. decembra blokiraju puteve u tom regionu zbog hapšenja njihovog sunarodnika Dejana Pantića, koji je osumnjičen da je učestvovao u napadu na zvaničnike Centralne izborne komisije.

Kosovo je za barikade okrivilo "zločinačke bande" koje imaju podršku Srbije, dok je Beograd poručio da će barikade biti uklonjene kada Priština formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG