Linkovi

SAD i energetske kompanije razmatraju snabdijevanje Evrope u slučaju ruske invazije


ARHIV - Radnik odvrće ventil na gasovodu u istočnoj Ukrajini (Foto: AP/Pavlo Palamarchuk)
ARHIV - Radnik odvrće ventil na gasovodu u istočnoj Ukrajini (Foto: AP/Pavlo Palamarchuk)

Sjedinjene Države razgovaraju sa vodećim zemljama po proizvodnji energije i energetskim kompanijama širom svijeta o potencijalnom snabdijevanju evropskih zemalja u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, saopštili su u utorak neimenovani zvaničnici administracije predsjednika Joea Bidena.

Tokom brifinga sa novinarima, zvaničnici nisu naveli imena zemalja ili kompanija sa kojima Washington razgovara da bi se osiguralo neometano snabdijevanje Evrope energentima do kraja zime, ali su naveli da je riječ o širokom spektru snabdijevača, između ostalog i prirodnog tečnog gasa (LNG).

Reuters je ranije ovog mjeseca izvijestio o tome da se radi na planovima za snabdijevanje Evrope prirodnim gasom u slučaju da zbog konflikta Rusije i Ukrajine budu poremećene ruske isporuke.

"Radimo na tome da pronađemo dodatne količine prirodnog gasa, koji nije iz Rusije, u raznim delovima svijeta: od sjeverne Afrike i Bliskog istoka do Azije i Sjedinjenih Država. U skladu sa tim, razgovaramo sa vodećim proizvođačima prirodnog gasa širom svijeta da bi utvrdili njihove kapacitete i spremnost da privremeno povećaju proizvodnju i da te količine izdvoje za evropske kupce", rekao je neimenovani visoki zvaničnik administracije.

Plan Bijele kuće komplikuje to što svjetski proizvođači prirodnog tečnog gasa već proizvode koliko mogu. Pojedine kompanije su saopštile zvaničnicima američke vlade da su globalne zalihe gasa male i da nema dovoljno da bi se nadomjestile velike količine iz Rusije.

Trećina zaliha gasa u Evropskoj uniji dolazi iz Rusije i bilo kakav poremećaj u snabdijevanju bi pogoršao postojeću energetsku krizu izazvanu nestašicama. Rekordne cijene energenata dovele su i da skupljih računa za potrošače i protesta u pojedinim zemljama.

Rusija je, prema procjenama, rasporedila 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom, koju je okružila sa sjevera, istoka i juga, zbog čega Zapad strahuje da se Moskva priprema za novi vojni napad poslije aneksije Krima 2014. godine.

Ruska vlada demantuje optužbe da planira invaziju i navodi reakciju zapadnih zemalja kao dokaz da Rusija nije odgovorna za agresiju, već da je meta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG