Linkovi

SAD i Britanija oborili 15 dronova iznad Crvenog mora


Arhiv - USS Carney
Arhiv - USS Carney

Američki ratni brod oborio je u subotu 14 navodno napadačkih bespilotnih letjelica iznad Crvenog mora, a razarač Kraljevske mornarice oborio je drugu bespilotnu letjelicu koja je gađala komercijalne brodove, saopćile su britanska i američka vojska i prenio Associated Press.

Huti pobunjenici u Jemenu izveli su niz napada na plovila u Crvenom moru, jednoj od najprometnijih pomorskih ruta na svijetu, i lansirali bespilotne letjelice i projektile ciljajući Izrael, dok rat Izraela i Hamasa prijeti širenjem.

Središnje zapovjedništvo SAD-a saopćilo je da je razarač USS Carney "uspješno djelovao protiv 14 bespilotnih letjelica" lansiranih s područja Jemena pod kontrolom Hutija.

Dronovi su "oboreni bez oštećenja brodova u tom području ili prijavljenih ozljeda", tvitalo je Središnje zapovjedništvo.

Britanski ministar obrane Grant Shapps rekao je da je brod HMS Diamond ispalio projektil Sea Viper i uništio dron koji je "ciljao trgovačke brodove". Noćna akcija prvi je put da je Kraljevska mornarica oborila zračnu metu od Zaljevskog rata 1991.

Shapps je rekao da napadi jemenskih Houthi pobunjenika na komercijalne brodove u globalnoj trgovačkoj arteriji "predstavljaju izravnu prijetnju međunarodnoj trgovini i pomorskoj sigurnosti".

"Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano odbijanju ovih napada kako bi zaštitilo slobodan protok globalne trgovine", rekao je u izjavi.

HMS Diamond poslan je u regiju prije dvije sedmice kao sredstvo odvraćanja, pridruživši se brodovima iz SAD-a, Francuske i drugih zemalja.

Globalni brodski prijevoz postao je meta tokom rata između Izraela i Hamasa, koji poput Hutija podržava Iran.

Houthi pobunjenici rekli su da su u subotu ispalili baraž bespilotnih letjelica prema lučkom gradu Eilatu u južnom Izraelu.

Objava je uslijedila nekoliko sati nakon što su egipatski državni mediji izvijestili da je egipatska protuzračna obrana oborila "leteći objekt" u blizini egipatskog ljetovališta Dahab na Crvenom moru.

Ranije ovog mjeseca, tri komercijalna broda u Crvenom moru pogođena su balističkim projektilima ispaljenima iz dijela Jemena koji kontroliraju Hutiji, a američki ratni brod oborio je tri drona tokom napada, saopćila je američka vojska.

U petak je Maersk, najveća svjetska brodarska kompanija, naredila svim svojim plovilima koja planiraju proći kroz tjesnac Bab el-Mandeb u Crvenom moru da "zaustave svoje putovanje do daljnjega" nakon raketnog napada na teretni brod pod zastavom Liberije.

XS
SM
MD
LG