Linkovi

SAD ponovo označavaju jemenske Hute kao terorističku grupu


Huti borci i pripadnici plemena u blizini Sane, Jemen, 14. januara 2024.
Huti borci i pripadnici plemena u blizini Sane, Jemen, 14. januara 2024.

Sjedinjene Države se obračunavaju s jemenskim pobunjenicima Hutima, prograšavajući ih u posebno označenu globalnu terorističku grupu nakon višetjednih napada raketama i dronovima na međunarodne brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

Ovaj potez uslijedio je nakon ponovljenih zahtjeva SAD-a i drugih zemalja da Huti prestanu pucati na komercijalne brodove.

Ali zahtjevi su zanemareni, a napadi su nastavljeni uprkos nizu zračnih napada SAD-a i Britanije, usmjerenih na uklanjanje radarskih sistema i lansirnih mjesta korištenih u napadima.

"Ne možemo sjediti skrštenih ruku i gledati šta Huti rade u Crvenom moru i ne prepoznati njihova djela onakvima kakvi jesu", rekao je novinarima visoki zvaničnik američke administracije, izvještavajući pod uvjetom anonimnosti prije službene objave.

“Ovi napadi odgovaraju definiciji terorizma iz udžbenika”, rekao je drugi zvaničnik, također govoreći pod uvjetom anonimnosti. “Ugrozili su američko osoblje, civilne mornare i naše partnere, ugrozili globalnu trgovinu i ugrozili slobodu plovidbe.”

Američki zvaničnici ukazuju na oko 30 napada iz područja Jemena pod kontrolom Hutija od sredine novembra, koji su uticali na građane, teret i plovila iz više od 50 zemalja.

Zvaničnici su također rekli da je otkako su napadi počeli, oko 2.000 brodova preusmjereno hiljadama milja kako bi se izbjeglo Crveno more. Osim toga, Huti militanti su prijetili ili uzimali kao taoce pomorce iz više od 20 zemalja.

U utorak su SAD po prvi put izvele niz preventivnih udara, uništivši četiri protivbrodske balističke rakete Huti prije nego što su mogle biti lansirane.

"Krajnji cilj sankcija je uvjeriti kompanije da deeskaliraju i donesu pozitivnu promjenu u ponašanju", rekao je drugi visoki zvaničnik administracije novinarima. “Ako Huti prestanu s napadima, možemo razmotriti brisanje s popisa.”

Ali zvaničnik je dodao da SAD poduzimaju korake kako bi osigurale da ova oznaka ne šteti naporima da se pomogne civilnom stanovništvu Jemena, gdje Ujedinjene nacije procjenjuju da je 24 miliona ljudi u opasnosti od gladovanja.

Označavanje Huta kao posebne globalne terorističke grupe neće stupiti na snagu 30 dana, "kako bi nam omogućilo da osiguramo snažne humanitarne mjere", rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je također rekao da sankcije neće utjecati na komercijalne pošiljke hrane, lijekova i goriva u Jemen.

Označavanje će, međutim, blokirati mogućnost Hutija da pristupe američkom finansijskom sistemu i utrti put za druge sankcije i radnje za provođenje zakona protiv grupe.

Ostaju pitanja o tome kako će nova oznaka uticati na zemlje, poput Irana, koji snabdijevaju Hute.

"Oni [Huti] trenutno koriste sredstva IRGC-a, obuku i oružje da destabilizuju Jemen i da se uključe u terorističke aktivnosti ili terorizam koji pogađa region", rekao je treći visoki zvaničnik administracije odgovarajući na pitanje Glasa Amerike.

„Dakle, nastavićemo da se suprotstavljamo iranskom zloćudnom uticaju gdje god možemo“, rekao je zvaničnik. "Naravno, izbor da se udalje od Irana sada je u rukama Huta."

SAD su prvi put označile Hute, poznate i kao Ansarallah, tokom posljednjih dana administracije predsjednika Donalda Trumpa u januaru 2021.

Prema izjavi tadašnjeg državnog sekretara Mikea Pompea, ovaj potez je imao za cilj "da se Ansarallah pozove na odgovornost za svoje terorističke akte, uključujući prekogranične napade koji prijete civilnom stanovništvu, infrastrukturi i komercijalnom brodarstvu".

No proglašenje je opozvano otprilike mjesec dana kasnije pod sadašnjim predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom, a zvaničnici su naveli potrebu da se humanitarna pomoć dopremi u Jemen kako bi se spriječila moguća glad.

"Ova odluka je priznanje teške humanitarne situacije u Jemenu", rekao je tada državni sekretar Antony Blinken. “Fokusirajući se na ublažavanje humanitarne situacije u Jemenu, nadamo se da će se jemenske strane također moći fokusirati na uključivanje u dijalog.”

U ovom izvještaju korištene su informacije Associated Press-a.

XS
SM
MD
LG