Linkovi

Najsiromašniji Amerikanci sve manje troše na hranu


Oznaka za bonove za hranu, arhiva (AP/Seth Wenig)
Oznaka za bonove za hranu, arhiva (AP/Seth Wenig)

Amerikanci koji se oslanjaju na vladinu pomoć kako bi kupovali hranu i druge osnovne potrepštine, troše sve manje novca, pa zbog toga proizvođači hrane počinju da prilagođavaju cijene koje su godinama rasle.

Prodaja unapred pripremljene hrane je opala jer najsiromašniji u SAD - oni koji zarađuju manje od 35.000 dolara godišnje - više kuhaju, jedu ostatke ili jednostavno manje kupuju.

Otprilike jedna trećina crnačkih i oko 21 odsto bjelačkih domaćinstava potpada pod tu kategoriju, pokazuju podaci sa popisa u SAD iz 2022.

Trgovinski lanac Circle Key prijavio je 40 odsto manju prodaju hrane za bonove u odnosu na prošlu godinu.

"Možemo da posmatramo geografski i vidimo da tamo gde žive najsiromašniji, imamo najslabiji rezultat", kazao je krajem marta Brian Henesh, direktor kompanije koja drži markete Circle Key.

Cherry Frey iz kompanije NielsenIQ, rekla je da najsiromašniji jedu mnogo manje svježih proizvoda i mesa nego bogatiji.

"Oni koji kupuju na bonove traže da dobiju što više za što manje novca. Ali, nažalost, i među njima su sve brojniji oni koji nemaju dovoljno pa odlaze i u banke hrane".

Ljudi koji jedva sastavljaju kraj s krajem "kupuju šta god ima na rafovima, a može da im traje duže i da nahrani što više usta", kaže Carlos Rodrigez, šef kompanije City Harvest koja snabdijeva prodavnice u Njujorku svježim proizvodima.

Zbog toga se i kompanije koje proizvode hranu sada fokusiraju na to da nude veća pakovanja za manje novca, kao i na popuste.

Neki kupci, kažu predstavnici kompanija, radije kupuju kaloričnije grickalice nego one sa manje kalorija, kako bi se zasitili za manje novca. Zato su, recimo, pakovanja nemasnih kokica proizvođača Hershey sada veća, odnosno više se isplate. I proizvođači sokova poput Pepsija ili Coca Cole sada nude veća pakovanja koja se više isplate.

Nissin foods, kompanija koja proizvodi instant nudle koje se prodaju za manje od 1 dolara, takođe je opazila smanjenu prodaju i nudi jedno besplatno pakovanje uz jedno kupljeno.

Charesta Reed, 61-godišnjakinja iz Čikaga, kupuje u radnji Dolar namirnice poput Herši slatkiša, sardina, kiselih krastavaca, paprika.

"To su artikli koje često koristim, pa moram da ih kupim za manje novca. Ne mogu više da dajem 3 ili 4 dolara za konzervu hrane", rekla je Reed.

Najsiromašniji kupci, kažu predstavnici kompanija, sada često kupuju hranu sa više proteina poput putera od kikirikija, grickalica na bazi kukuruza ili mesa u konzervi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG