Linkovi

Potpredsjednica Harris: "Položaj žena je položaj demokratije"


Vice President Kamala Harris takes part in a small business listening session at Maria Empanada in Denver, Colorado on March 16, 2021.
Vice President Kamala Harris takes part in a small business listening session at Maria Empanada in Denver, Colorado on March 16, 2021.

Američka potpredsjednica Kamala Harris izjavila je u utorak na ženskoj konferenciji Ujedinjenih nacija da, kada se ženama uskraćuju jednaka prava, demokratijama se znatno otežava napredovanje.

"Drugim riječima, status žena je status demokratije", rekla je Harris 65. Komisiji za status žena u video poruci.

Harris, koja je prva žena potpredsjednica Sjedinjenih Država, rekla je da bi demokratija trebala osigurati da svaki građanin, bez obzira na spol, ima jednak glas.

"Status demokratije također u osnovi ovisi o osnaživanju žena", rekla je. "Ne samo zato što je isključivanje žena u odlučivanje obilježje manjkave demokracije, već zato što sudjelovanje žena jača demokratiju."

Njeno sudjelovanje na konferenciji prvi je put da SAD učestvuju na tako visokoj razini.

Dvosedmično okupljanje obično privuče više od 2.000 žena u sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku sa svih razina vlasti i civilnog društva kako bi razgovarali o napretku i zaštiti ženskih prava. Zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnji je događaj uglavnom virtualni.

Tema konferencije je "puno i učinkovito sudjelovanje žena i donošenje odluka u javnom životu, kao i uklanjanje nasilja, za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i djevojaka."

U svojim unaprijed snimljenim izjavama od utorka, Harris je primijetila da je osnaživanje žena posao u tijeku u SAD-u

"Žene u Sjedinjenim Državama vode lokalne, državne i nacionalne vlade, donose glavne odluke u vezi sa sigurnošću naše države i potiču veliki rast u našem gospodarstvu", rekla je potpredsjednica. “To su znakovi napretka. To su znakovi snage. Ali, prijatelji, ne možemo ovaj napredak uzimati zdravo za gotovo. "

Harris je upozorila da su demokratija i sloboda sve više u padu u svijetu, napominjući da su stručnjaci rekli da je protekle godine zabilježen najveći globalni pad.

"Dakle, čak i dok se suočavamo sa globalnom zdravstvenom krizom i ekonomskom krizom, presudno je da nastavimo braniti demokratiju", rekla je. "U tom cilju, Sjedinjene Države jačaju naš angažman s Ujedinjenim narodima i širim multilateralnim sistemom."

Otkako su američki predsjednik Joe Biden i Harris inaugurirani 20. januara, brzo su se preusmjerili na Ujedinjene narode, poništavajući Trumpove administrativne odluke kojima su prekinute veze sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Vijećem za ljudska prava, te obustavljen UN-ov fond za stanovništvo koji je pruža usluge seksualnog i reproduktivnog zdravlja ženama u siromašnim zemljama.

XS
SM
MD
LG