Linkovi

Biden traži od Kongresa da privremeno ukine porez na gorivo zbog rekordnih cijena


ARHIVA: Cijene goriva na pumpi u New Jersey-u (Foto: REUTERS/Mike Segar)
ARHIVA: Cijene goriva na pumpi u New Jersey-u (Foto: REUTERS/Mike Segar)

Američki predsjednik Joe Biden u sredu je zatražio od Kongresa da usvoji tromjesečnu suspenziju federalnog poreza na gorivo da bi se smanjile rekordne cijene na pumpama i pomoglo američkim porodicama tokom leta, prenosi agencija Reuters.

Predsjednik je takođe pozvao pojedinačne države da privremeno ukinu državne poreze na gorivo, koji su često veći od federalnih, a od najvećih naftnih proizvođaća će tražiti da na predstojećem sastanku sa sekretarkom za energiju iznesu ideje o tome kako obnoviti kapacitete za preradu nafte.

Biden i njegovi savetnici su ovo pitanje razmatrali mjesecima u svjetlu sve većeg pritiska da preduzmu akciju i smanje rekordne cijene goriva koje su doprinijele padu popularnosti predsjednika i umanjile šanse njegove Demokratske stranke da zadrži većinu u Kongresu na izborima u novembru.

Za privremeno ukidanje federalnog poreza na benzin od 18,4 centa po galonu (oko 3,8 litara) i 24,4 na dizel potrebno je odobrenje Kongresa, zbog čega je Bidenov zahtjev uglavnom simboličan.

Članovi Kongresa iz obje stranke protive se ukidanju poreza, a neke demokrate, među kojima je i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, strahuju da bi taj potez imao ograničen uticaj na cijene ako veći dio uštede ide naftnim kompanijama i prodavcima.

"Samo privremeno ukidanje poreza na gorivo, bez drugih mjera, neće ublažiti rast troškova koji smo vidjeli. U ovom jedinstvenom trenutku, kada rat u Ukrajini nameće posljedice američkim porodicama, Kongres bi trebalo da preduzme šta može da im obezbijedi olakšanje", navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

Biden traži od Kongresa da suspenduje porez na gorivo do kraja septembra, što će značiti i izgubljeni doprinos za Fond za autoputeve od oko 10 milijardi dolara, ali bi to moglo da se nadoknadi iz drugih dijelova budžeta gdje prihodi rastu, a deficit se smanjuje dok se Sjedinjene Države oporavljaju od pandemije kovida 19, dodaje se u saopštenju.

Pojedine države, kao što su Njujork i Kontektikat, već su privremeno ukinule državne poreze na gorivo, dok su druge razmatrale ideje kao što su povraćaj novca i direktna pomoć.

Biden će o zahtevu Kongresu govoriti tokom obraćanja u srijedu popodne po lokalnom vremenu.

Rafinerije pokušavaju da zadovolje globalnu potražnju za dizelom i benzinom, što dovodi do dodatnog rasta cijena i nestašica.

"Privremeno ukidanje federalnog poreza na gorivo svakako će obezbijediti kratkoročno olakšanje za vozače u Americi, ali neće riješiti suštinu problema - neravnotežu u snabdijevanju i potražnji za naftnim proizvodima", saopštio je portparol industrijskog udruženja Američkih proizvođača goriva i petrohemije, i dodao da su i dalje potrebne dugoročne mjere da bi se povećala proizvodnja energije u SAD.

Prosječne cijene goriva na pumpama trenutno su blizu 5 dolara po galonu, a sve veća potražnja poklopila se sa gubitkom od oko milion barela dnevno proizvodnog kapaciteta. Posljednje tri godine, mnoge fabrike su zatvorene nakon što je potražnja naglo pala na vrhuncu pandemije.

XS
SM
MD
LG