Linkovi

Biden traži od Kongresa da privremeno ukine porez na gorivo zbog rekordnih cijena


ARHIVA: Cijene goriva na pumpi u New Jersey-u (Foto: REUTERS/Mike Segar)
ARHIVA: Cijene goriva na pumpi u New Jersey-u (Foto: REUTERS/Mike Segar)

Američki predsjednik Joe Biden u sredu je zatražio od Kongresa da usvoji tromjesečnu suspenziju federalnog poreza na gorivo da bi se smanjile rekordne cijene na pumpama i pomoglo američkim porodicama tokom leta, prenosi agencija Reuters.

Predsjednik je takođe pozvao pojedinačne države da privremeno ukinu državne poreze na gorivo, koji su često veći od federalnih, a od najvećih naftnih proizvođaća će tražiti da na predstojećem sastanku sa sekretarkom za energiju iznesu ideje o tome kako obnoviti kapacitete za preradu nafte.

Biden i njegovi savetnici su ovo pitanje razmatrali mjesecima u svjetlu sve većeg pritiska da preduzmu akciju i smanje rekordne cijene goriva koje su doprinijele padu popularnosti predsjednika i umanjile šanse njegove Demokratske stranke da zadrži većinu u Kongresu na izborima u novembru.

Za privremeno ukidanje federalnog poreza na benzin od 18,4 centa po galonu (oko 3,8 litara) i 24,4 na dizel potrebno je odobrenje Kongresa, zbog čega je Bidenov zahtjev uglavnom simboličan.

Članovi Kongresa iz obje stranke protive se ukidanju poreza, a neke demokrate, među kojima je i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, strahuju da bi taj potez imao ograničen uticaj na cijene ako veći dio uštede ide naftnim kompanijama i prodavcima.

"Samo privremeno ukidanje poreza na gorivo, bez drugih mjera, neće ublažiti rast troškova koji smo vidjeli. U ovom jedinstvenom trenutku, kada rat u Ukrajini nameće posljedice američkim porodicama, Kongres bi trebalo da preduzme šta može da im obezbijedi olakšanje", navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

Biden traži od Kongresa da suspenduje porez na gorivo do kraja septembra, što će značiti i izgubljeni doprinos za Fond za autoputeve od oko 10 milijardi dolara, ali bi to moglo da se nadoknadi iz drugih dijelova budžeta gdje prihodi rastu, a deficit se smanjuje dok se Sjedinjene Države oporavljaju od pandemije kovida 19, dodaje se u saopštenju.

Pojedine države, kao što su Njujork i Kontektikat, već su privremeno ukinule državne poreze na gorivo, dok su druge razmatrale ideje kao što su povraćaj novca i direktna pomoć.

Biden će o zahtevu Kongresu govoriti tokom obraćanja u srijedu popodne po lokalnom vremenu.

Rafinerije pokušavaju da zadovolje globalnu potražnju za dizelom i benzinom, što dovodi do dodatnog rasta cijena i nestašica.

"Privremeno ukidanje federalnog poreza na gorivo svakako će obezbijediti kratkoročno olakšanje za vozače u Americi, ali neće riješiti suštinu problema - neravnotežu u snabdijevanju i potražnji za naftnim proizvodima", saopštio je portparol industrijskog udruženja Američkih proizvođača goriva i petrohemije, i dodao da su i dalje potrebne dugoročne mjere da bi se povećala proizvodnja energije u SAD.

Prosječne cijene goriva na pumpama trenutno su blizu 5 dolara po galonu, a sve veća potražnja poklopila se sa gubitkom od oko milion barela dnevno proizvodnog kapaciteta. Posljednje tri godine, mnoge fabrike su zatvorene nakon što je potražnja naglo pala na vrhuncu pandemije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG