Linkovi

SAD garantuju prolaz brodova kroz Hormuz


Američki državni sekretar Mike Pompeo u State Departmentu, 13. juna 2019.
Američki državni sekretar Mike Pompeo u State Departmentu, 13. juna 2019.

SAD kažu da će garantovati "slobodu navigacije" za brodove koji prolaze kroz Hormuški moreuz, putem diplomatskih razgovora ili vojne intervencije.

Washington tvrdi da je "sasvim izvjesno" da je Iran prošlog petka izvršio napad na dva tankera koja su plovila kroz moreuz.

"To su bili napadi Islamske republike na komercijalne brodove i slobodu navigacije, sa jasnom namerom da im uskrate prolaz kroz Moreuz", izjavio je je državni sekretar Mike Pompeo za Fox News u nedjelju.

Šef američke diplomatije izjavio je da SAD ne žele rat sa Teheranom ali da će osigurati prolaz kroz moreuz koji spaja Persijski zaliv i Omanski zaliv, i kuda se transportuje čak trećina svjetskih zaliha nafte.

"SAD će preduzeti sve potrebne diplomatske i druge mjere da bismo osigurali taj prolaz", kazao je Pompeo za Fox.

​Gostujući u još jednom programu u nedjelju prepodne, "Face the Nation" televizije CBS News, Pompeo je poručio da će se vojna intervencija pokrenuti ukoliko to bude neophodno.

Iran odbacuje američke tvrdnje da je odgovoran za napade na norveške i japanske brodove koji su prevozili naftu i petrohemijske sirovine.

'Mnoštvo dokaza'

Predsjednik japanske kompanije koja upravlja tankerom Kokuka Korejdžes rekao je da je vidio kako nešto leti prema brodu ali da ne vjeruje da ga je pogodila mina ili torpedo. Međutim, Pentagon je u petak objavio video snimak slabe rezolucije, na kojem se vidi kako brod, za koji SAD kažu da je iranski, uklanja neeksplodiranu minu sa strane tankera.

Pompeo je rekao za Fox da "nema greške šta se dogodilo tamo" i da SAD imaju "mnogo podataka i dokaza" da Iran stoji iza napada.

Američka Centralna komanda objavila je snimak na kome se vidi šteta koju je nanijela moguća mina brodu Kokuka Korejedžes 13. juna 2019.
Američka Centralna komanda objavila je snimak na kome se vidi šteta koju je nanijela moguća mina brodu Kokuka Korejedžes 13. juna 2019.

"Svijet će vidjeti veći dio tih dokaza ali američki građani mogu da budu uvjereni da sa velikom sigurnošću možemo da kažemo ko je izvršio te napade kao i bar pet ili šest drugih napada širom svijeta u proteklih 40 dana", rekao je Pompeo.

Pompeo je izjavio da su SAD riješene da spriječe Iran u razvoju nuklearnog oružja, iako su se SAD povukle iz međunarodnog sporazuma 2015. godine, čiji je cilj bio da Teheran ograniči i smanji svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

SAD su kasnije ponovo uvele sankcije da bi suzbile iranske poslovne transakcije u inostranstvu ali su proteklih dana dale Iraku još 120 dana da nastavi da uvozi iranski prirodni gas.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je rekao da ako Iran bude blokirao Hormuški moreuz, "on neće dugo ostati zatvoren", ali nije precizirao šta pod tim podrazumijeva.

"Oni to znaju i rečeno im je veoma jasno", kazao je Trump. "Želimo da se vrate za pregovarčki sto ako oni to hoće", dodao je, što se odnosi na američke pokušaje da otvore bilateralne pregovore o novom nuklearnom sporazumu sa Iranom.

"Ja sam spreman kada oni budu spremni, kad god da je to, u redu je", rekao je za Fox News. "A u međuvremenu, nigdje ne žurim."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG