Linkovi

Lideri demokrata i republikanaca sastaju se u pokušaju da riješe limit zaduživanja


Arhiva - Predsjednik Joe Biden razgovara sa predsjedavajućim Predstavnikog doma Kevinom Mekartijem na ulazu u Predstavnički dom, na Kapitol hilu, u Washingtonu, 17. marta 2023.
Arhiva - Predsjednik Joe Biden razgovara sa predsjedavajućim Predstavnikog doma Kevinom Mekartijem na ulazu u Predstavnički dom, na Kapitol hilu, u Washingtonu, 17. marta 2023.

Američki predsednik Joe Biden i lideri republikanca i demokrata u Kongresu trebalo bi da se sastanu u utorak u Bijeloj kući u pokušaju da pravaziđu blokadu povodom podizanja granice zaduživanja zemlje.

Predsjedavajućem Predstavničkim domom, republikanacu Kevinu Mekartiju i lideru manjine u Senatu Miču Mekonelu pridružiće se lider demokrata Hakim Džefris i lider većine u Senatu Čak Šumer, kako bi zajedno raspravljali o predstojećem roku za uvjeravanje da vlada može da plati troškove koje je već napravila.

Republikanci insistiraju na smanjenju potrošnje prije nego što pristanu da podignu gornju granicu duga, dok je Biden rekao da Kongres ima dužnost da plati svoje račune i da ta dva pitanja treba odvojeno razmatrati.

SAD: Politička bitka za javni dug
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen rekla je zakonodavcima prošle nedelje da bi Centralna banka već 1. juna mogla da ostane bez sredstava da plati vladine dugove.

Ona je za CNBC u ponedeljak rekla da postoji "veoma veliki jaz" između demokratskih i republikanskih pozicija i upozorila da bi nepodizanje granice duga izazvalo "ekonomsku katastrofu".

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG