Linkovi

Filadelfija: Policijski sat zbog nereda


Protest u Filadelfiji zbog smrti Afroamerikanca tokom policijske intervencije (Foto: REUTERS/Yuki Iwamura)
Protest u Filadelfiji zbog smrti Afroamerikanca tokom policijske intervencije (Foto: REUTERS/Yuki Iwamura)

Gradonačelnik Filadelfije uveo je policijski čas kako bi se sprečili neredi na ulicama uzrokovani pogibijom Afroamerikanca Woltera Wallcea, koji je stradao tokom policijske intervencije.

Napetosti u Filadelfiji pojačane su u srijedu, a u gradu se očekuju nova okupljanja građana.

Dosadašnje dvije večeri protesta obilježili su nasilje, sukobi sa policijom, kao i provale u lokale i prodavnice.

Pogibija Voltera Valasa koga su policajci usmrtili pošto se, prema tvrdnjama nadležnih, nije povinovao pozivima da baci nož koji je držao u ruci, dogodila se u trenutku već pojačanih tenzija nekoliko dana uoči američkih predsjedničkih izbora.

Predstavnik za medije gradonačelnika Filadelfije Džima Kenija saopštio je da je grad u srijedu da zatražio pomoć Nacionalne garde usljed, kako je ukazao, trenutne situacije i pripremama za izbore". Na detaljima se, prema njegovim riječima radi, a nijedan pripadnik Nacionalne garde još nije raspoređen.

Oko pet stotina ljudi okupilo se u utorak u parku na području zapadne Filadelfije – odakle su se uputili prema obližnjoj policijskoj stanici koju su obezbjeđivali policajci u opremi za razbijanje demonstracija.

Neki od okupljenih gađali su policajce raznim predmetima – nakon čega su izbili sukobi.

Policija je saopštila da je dvoje policajaca povređeno.

Džim Keni, gradonačelnik Filadelfije iz redova Demokratske stranke, izjavio je u utorak da grad prolazi kroz teške izazove, na koje vandalizam ne bi trebalo da bude odgovor.

Na gradskim ulicama bilo je mnoštvo mirnih demonstranata. Prema prvom amandmanu, nasilje nije prihvatljiv odgovor”, poručio je gradonačelnik Keni.

Nemiri podstaknuti policijskim tretmanom Afroamerikanaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG