Linkovi

Protest u Filadelfiji nakon što su policajci ustrijelili Afroamerikanca


Police vehicle burns during protests after police shooting death of Wallace Jr. in Philadelphia, Pennsylvania
Police vehicle burns during protests after police shooting death of Wallace Jr. in Philadelphia, Pennsylvania

Stotine demonstranata u Filadelfiji izašli su u utorak drugu noć za redom na ulice tražeći pravdu nakon što je policija smrtno ustrijelila Afroamerikanca Waltera Wallacea (27).

Njegova porodica kaže da je imao krizu, usljed mentalnih komplikacija, kada su policajci otvorili vatru na njega, a policija navodi da je upucan jer nije htio da baci nož koji je držao u ruci.

U Filadelfiji su raspoređena policijska pojačanja, kao i Nacionalna garda. Zvaničnici kažu da je tokom prve noći sukoba povrijeđeno 30 policajaca, prenosi BBC.

Gradska policija takođe je optužila demonstrante da su pljačkali i nanijeli štetu tokom nemira. Walter Wallace je imao bipolarni poremećaj, a njegova supruga je to rekla policajcima prije nego što su ga upucali, kazao je advokat koji zastupa njegovu porodicu.

Protest je u utorak uveče počeo mirno, ali je tokom večeri eskalirao u sukobe. Policajci u zaštitnoj opremi stigli su u vozilima i autobusima.

Kancelarija za vanredne situacije u Filadelfiji savjetovala je stanovnike širom tog dijela grada da ostanu u zatvorenom zbog „raširenih demonstracija koje su postale nasilne“.

Prema izvještaju Philadelphia Inquirera, demonstranti su pokušali da podignu improvizovane barikade koristeći kante. Policija je koristila biber sprej i pendreke nakon što je rekla da su ih napadali demonstranti. Prodavnice u gradu su ranije zatvorene.

Gradonačelnik Jim Kenney, demokrata, rekao je da video snimak fatalne policijske pucnjave u ponedjeljak "predstavlja teška pitanja na koja treba odgovoriti". Gradonačelnik nije iznosio detalje, ali je rekao da se raduje "brzoj i transparentnoj reakciji zarad gospodina Wallacea, njegove porodice, policije i Filadelfije".

Policija je saopštila da se pucnjava dogodila u ponedjeljak oko 16 časova po lokalnom vremenu, kada su dvojica policajaca odgovorila na poziv da je u Cobbs Creeku u zapadnoj Filadelfiji viđen naoružan muškarac. Portparolka policije Tanya Little rekla je novinskoj agenciji AP da je muškarac, kasnije identifikovan kao Walter Wallace, imao nož kada su se policajci približili i umjesto da je slijedio naređenja da baci oružje, on je "napredovao prema njima".

Obojica policajaca pucala su "nekoliko puta", pogodivši Wallacea u rame i prsa, rekla je ona. Jedan od policajaca odvezao ga je u bolnicu, gdje je proglašen mrtvim, prema gospođi Little. Na snimcima podijeljenim na društvenim mrežama vide se dvojica policajaca sa pištoljima uperenim u Waltera Wallacea dok on ide prema njima. Policajci se odmiču i viču mu da odloži nož. Zatim pucaju i vidi se kako Wallace leži na ulici. Otac Waltera Wallacea rekao je za Philadelphia Inquirer da je njegov sin imao mentalnih problema i da je na lijekovima.

Na konferenciji za novinare u utorak, zvaničnici su rekli da su oba policajca ispalili po sedam hitaca. Policajci, koji nisu imenovani, nosili su tjelesne kamere i nisu nosili omamljujuće puške. U međuvremenu, porodični advokat Waltera Wallacea rekao je da su zvali hitnu pomoć, a ne policiju, kako bi pomogla u rješavanju mentalnih problema njegovog klijenta. Umjesto toga, stigla su dva policajca, rekao je za Inquirer advokat Shaka Johnson. Trudna supruga gospodina Wallacea rekla im je da njen suprug ima bipolarni poremećaj i da je u krizi, naveo je advokat.

XS
SM
MD
LG