Linkovi

Evropska komisija predložila Sjedinjenim Državama strategiju nove transatlantske agende odnosa


Evropska komisija uputila je prijedlog strategije za novu transatlantsku agendu odnosa između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, objavljeno je na internet stranici tog izvršnog tijela EU.

"Evropski savjet pozvan je da prihvati i predloži prve korake mape puta za novu transatlantsku agendu globalne saradnje – prije nego što bude pokrenuta na samitu Evropske unije i Sjedinjenih Država u prvoj polovini 2021", navedeno je u dokumentu.

U prijedlogu je navedeno da ishod američkih predsjedničkih izbora na kojima su pobijedili Joe Biden i Kamala Harris predstavlja priliku za planiranje globalne saradnje zasnovane na zajedničkim vrijednostima, interesima i globalnom uticaju.

"Dok su protekle godine bile na udaru izazova geopolitičkih promjena moći, bilateralnih tenzija i jednostranih tendencija, pobjeda novoizabranog predsjednika Joea Bidena i potpredsjednice Kamale Harris, u kombinaciji sa odlučnijom i sposobnijom Evropskom unijom i novom geopolitičkom i ekonomskom stvarnošću – prilika je za razvoj nove transatlantske agende globalne saradnje", istaknuto je u dokumentu koji je objavila Evropska komisija.

Ursula von der Leyen, predsjednica EK, rekla je da će ta inicijativa biti usklađena sa promjenama na globalnom nivou.

"Transatlantski savez zasnovan je na zajedničkim vrijednostima i istoriji, ali takođe i na interesima: izgradnja jačeg, mirnijeg i prosperitetnijeg svijeta. Kada je transatlantsko partnerstvo jako, Evropska unija i Sjedinjene Države su jače. Vrijeme je da se ponovo povežemo novom agendom za transatlantsku i globalnu saradnju", ukazala je ona.

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, poručio je da Unija šalje snažnu poruku američkim prijateljima i saveznicima.

"Gledajmo u budućnost, a ne u prošlost. Obnovimo naše veze i izgradimo partnerstvo koje će obezbjediti napredak, stabilnost, mir i bezbjednost za građane širom naših kontinenata i širom svijeta. Nema vremena za čekanje – čeka nas dosta posla", poručio je on.

Principijelno partnerstvo

U objavi Evropske komisije istaknut je značaj primjene translatlantske saradnje tamo gdje je potrebno globalno vodstvo. Takođe, kako je ukazano, princip je usredsređen na jačanje multilateralnih aktivnosti i institucija, zajedničkih interesa, upotrebe zajedničkih resursa i nalaženja rješenja usklađenih sa vrijednostima obje strane.

Partnerstvo bi bilo oličeno u četiri oblasti – objavila je Evropska komisija.

Saradnja protiv COVID-19

Objašnjeno je da u toj oblasti Evropska unija želi da joj se Sjedinjene Države pridruže u ulozi glavnog zagovarača globalne saradnje u odgovoru na pandemiju koronavirusa, zaštiti života i sredstava za život, kao i otvaranju ekonomija i društava.

"Evropska unija želi saradnju sa SAD kako bi omogućili finansiranje razvoja i podjednaku distribuciju vakcina, testova i postupaka liječenja", objašnjava EK.

Zaštita planete i napretka

Evropska komisija u dokumentu navodi da, iako pandemija koronavirusa predstavlja značajan izazov, klimatske promjene i očuvanje biljnog i životinjskog svijeta ostaju "ključni izazov današnjeg vremena". To, kako je istaknuto, zahtijeva sistemske promjene u ekonomijama i transatlantsku i globalnu saradnju.

Saradnja u oblasti tehnologije, trgovine i standarda

Taj oblik saradnje, navodi Evropska komisija, ostvarivao bi se na temelju poštovanja ljudskog dostojanstva, pojedinačnih prava i principa demokatije. Odnosio bi se na otprilike dvije trećine svjetske trgovine i standarda. Ukazano je da suočavanje sa izazovima u toj oblasti – EU i SAD čini prirodnim partnerima u oblasti trgovine, tehnologije i digitalne uprave.

Saradnja za bezbjedniji, napredniji i demokratski svijet

U prijedlogu agende Evropska komisija ukazano je da Evropska unija i Sjedinjene Države dijele zajednički interes u jačanju demokratije, poštovanju međunarodnog prava, podršci održivog razvoja i promovisanju ljudskih prava širom sveta.

"Snažno partnerstvo EU i SAD biće presudno za podršku demokratskim vrijednostima, kao i globalnoj i regionalnoj stabilnosti, prosperitetu i rješavanju sukoba. Evropska unija nastoji da koordiniše odgovor i promovisanje regionalne i globalne bezbjednosti, ojača transatlantsku i međunarodnu bezbjednost – uključujući tu i novi bezbjednosno-odbrambeni dijalog. Kao i da ojača multilateralni sistem", saopštila je EK.

Prijedlogom nove transatlantske agende odnosa EU i SAD obuhvaćen je i Zapadni Balkan - kao i dijalog Srbije i Kosova koji bi trebaloda bude okončan postizanjem sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Evropa je Zapadnom Balkanu pružila je perspektivu članstva u Evropskoj uniji. Značajno je partnerstvo i bliska koordinacija EU i SAD-a, posebno u okviru dijaloga Beograda i Prištine kojim posreduje EU. Potreban je zajednički da podržimo pomirenje, poboljšamo principe vladavine i poguramo ključne reforme", istaknuto je u objavi Evropske komisije o strategiji za novu transatlantsku agendu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG