Linkovi

Biden: SAD odlučne da obnove saradnju sa Evropom, posvećenost NATO-u "nepokolebljiva"


Predsjednik SAD Džo Bajden obraća se na virtuelnoj Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji iz Bele kuće (Foto: Rojters/Kevin Lamarque)
Predsjednik SAD Džo Bajden obraća se na virtuelnoj Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji iz Bele kuće (Foto: Rojters/Kevin Lamarque)

Predsjednik SAD Džo Bajden je u petak, u virtuelnom obraćanju na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, obećao da će okončati transakcionu diplomatiju i promovisati demokratiju nad autokratijama.

Bajden, koji je preuzeo dužnost predsjednika prije mjesec dana, iskoristio je prvi nastup na globalnoj sceni da pokuša da obnovi imidž SAD kao multilateralnog igrača poslije četiri godine politike "Amerika prvo" njegovog prethodnika Donalda Trumpa.

"Naša partnerstva su izdržala i razvila se tokom godina zato što su ukorijenjena u bogatstvu naših zajedničkih demokratskih principa. Ona nisu transakciona. Ne mogu se ukloniti. Izgrađena su na viziji budućnosti u kojoj je svaki glas važan. Znam da su zbog napetosti prethodnih nekoliko godina naši transatlantski odnosi bili na ispitu, ali su SAD odlučne da obnove saradnju sa Evropom, da se konsultujemo sa vama, da povratimo poziciju lidera od povjerenja", rekao je Bajden.

Predsjednik je američkim saveznicima poručio da moraju snažno da se suprotstave izazovima iz Kine, Rusije i Irana, navodeći da Moskva želi da oslabi transatlantsku alijansu. Založio se i za ujedinjeni front protiv, kako ih je nazvao, kineskih štetnih ekonomskih praksi.

Takođe je naglasio da se "Amerika vratila" i da su demokratije, a ne autokratije, najbolji put naprijed za svijet.

"Moramo da pokažemo da demokratije i dalje daju rezultate za naše narode. To je naša misija. Demokratije se ne događaju slučajno. Moramo da ih branimo. Jačamo. Obnavljamo. Moramo da dokažemo da naš model nije zastario", naglasio je Bajden.

Dodao je i da su SAD posvećene NATO-u.

"SAD su u potpunosti posvećene našem NATO savezu i pozdravljam vaša ulaganja u vojne kapacitete koji omogućavaju zajedničku odbranu. Napad na jednog je napad na sve. To je naše nepokolebljivo obećanje", poručio je Bajden.

Minhenskoj konferenciji se, između ostalih, obratio i francuski predsjednik Emanuel Makron koji je poručio da njegov koncept "evropske strateške autonomije" u sektoru odbrane ne znači da on želi da se udalji od SAD, već da će to Evropu učiniti pouzadnijim partnerom i da će ojačati NATO.

ARHIVA - Francuski predsednik Emanuel Makron
ARHIVA - Francuski predsednik Emanuel Makron

"Vjerujem u NATO", rekao je Makron, više od godinu dana nakon što je izazvao zabunu među ostalim članicama izjavom da alijansa "doživljava kliničku smrt".

G7 o oporavku globalne ekonomije

Predsjednik SAD je u petak prvi put učestovao i na virtuelnom sastanku lidera G7 koji je bio usredsređen na oporavak teško pogođenih ekonomija uz pomoć slobodne trgovine i na suprostavljanje politici Kine "koja nije tržišno orjentisana".

Na sastanku, kojim je predsjedavao britanski premijer Boris Džonson, prvi put je učestovavo i novoizabrani italijanski premijer Mario Dragi.

Lideri su pozvali na snažniju odbranu protiv buduće pandemije, uključujući i razmatranje ideje o globalnom zdravstevnom sporazumu.

"Poslije ove pandemije će nam biti potrebni poslovi i rast" rekao je Džonson na početku sastanka.

U zvaničnom saopštenju sa sastanka navodi se da će G7 podržati otvorene ekonomije, "slobodan protok podataka uz povjerenje" i rad na "modernijem, slobodnijem i pravičnijem multilateralnom trgovinskom sistemu".

Lideri G7 su poručili i da će se "konsultovati o kolektivnom pristupu rješavanju problema politika i praksi "koje nisu tržišno orjentisane", što je jasna aluzija na Kinu.

Na sastanku G7 bio je prisutan duh saradnje i kooperativnosti, dok je Bajden pokušao da prenese poruku o ponovom angažmanu SAD u svijetu i u globalnim institucijama.

Lideri su takođe obećali milijarde dolara za program vakcinacije protiv koronavirusa u siromašnijim zemljama.

"COVID 19 pokazuje da je svijetu potrebna snažnjija odbrana od budućih rizika po globalnu zdravstvenu bezbednost. Nastavićemo da podržavamo naše ekonomije da bi zaštitili radna mjesta i podržali snažan, održiv, uravnotežen i inkluzivan oporavak", navodi se u saopštenju G7.

Britanski premijer rekao je da je "G7 veoma važan forum" i da su lideri "ujedinjeni u pogledu mnogih svjetskih pitanja, bilo da je riječ o stavovima o puču u Mjanmaru ili privođenju Alekseja Navalnog u Moskvi".

Lideri G7 takođe su podržali riješenost Japana da održi Olimpijske i Paraolimpijske igre ovog ljeta.

Članice G7 - SAD, Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Kanada i Japan - kontrolišu gotovo polovinu svjetske ekonomije.

Problemi sa mikrofonom

Poslije gotovo godinu dana video sastanaka, ni lideri G7 nisu uspjeli da izbjegnu probleme sa utišavanjem mikrofona.

Nakon što je Džonson otvorio sastanak, njemačka kancelarka Angela Merkel ga je iznenada prekinula dok je pokušavao da kaže Bajdenu i Dragiju da želi da se sastane sa njima tokom samita G7 u junu.

"Možeš li da nas čuješ Angela? Mislim da moraš da utišaš mikrofon", poručio je Džonson njemačkoj kancelarki.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG