Linkovi

"Robusne" SAD su pomogle u poboljšanju globalnih ekonomskih izgleda, kaže šefica MMF-a


Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva govori tokom Kineskog razvojnog foruma u Pekingu 24. marta 2024.
Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva govori tokom Kineskog razvojnog foruma u Pekingu 24. marta 2024.

Snažan rast u Sjedinjenim Državama pomogao je da se poboljšaju izgledi za svjetsku ekonomiju, ali je potrebno učiniti više da se zaustavi pad produktivnosti, rekla je u četvrtak čelnica MMF-a.

"Globalni rast je neznatno jači zbog snažne aktivnosti u Sjedinjenim Državama i u mnogim tržištima u razvoju", rekla je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva novinarima u pripremljenim komentarima.

Američka ekonomija porasla je za 2,5 posto prošle godine, prema američkom Ministarstvu trgovine, daleko nadmašivši većinu drugih naprednih ekonomija.

"Pomogli su snažna potrošnja domaćinstava i poslovna ulaganja, kao i ublažavanje problema u lancu nabavke", dodala je Georgieva. "I inflacija se smanjuje, nešto brže nego što se ranije očekivalo."

Ona je govorila samo nekoliko dana prije proljetnih sastanaka svjetskih finansijskih lidera MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu, jednog od dva takva skupa čiji su domaćini svake godine međunarodne finansijske institucije.

Njene primjedbe sugeriraju da MMF sada očekuje da će svjetska ekonomija rasti brže nego što je predviđao u januaru, kada je prognozirao rast globalnog rasta za 3,1 posto u 2024. i 3,2 posto u 2025. godini.

"Primamljivo je odahnuti. Izbjegli smo globalnu recesiju i period stagflacije — kao što su neki predviđali", rekla je Georgieva. "Ali još uvijek ima mnogo stvari o kojima treba brinuti."

Među izazovima Georgieva je navela rastuću geopolitičku napetost, koja, kako je rekla, povećava rizike fragmentacije globalne ekonomije.

Ona je također istakla izazove rastućeg javnog duga i "široko zasnovanog usporavanja produktivnosti".

Zbog toga, MMF očekuje da će rast u srednjem roku ostati nešto iznad 3 posto – ispod svog historijskog prosjeka.

Kako bi pomogla globalnoj ekonomiji da izliječi i riješi izazov s produktivnošću, Georgieva je iznijela niz koraka za spuštanje globalne inflacije i javnog duga na održive nivoe, a također je pozvala na korake za uklanjanje "ograničenja za ekonomsku aktivnost" i povećanje produktivnosti.

Ukratko, ako postoji tržišni neuspjeh koji se rješava — kao što je ubrzanje inovacija za rješavanje egzistencijalne prijetnje klimatskih promjena — postoji razlog za vladinu intervenciju, uključujući i kroz industrijsku politiku“, rekla je ona.

"Ako nema tržišnog neuspjeha, potreban je oprez", dodala je.

XS
SM
MD
LG