Linkovi

Američka ekonomija ponovo raste. 2.6% u prošlom tromjesečju


Ilustracija
Ilustracija

Ekonomija SAD rasla je po godišnjoj stopi od 2,6% od jula do septembra, prekinuvši dva uzastopna tromjesečja kontrakcije i prevladavši visoku inflaciju i kamatne stope baš u trenutku kada je počelo glasanje na izborima u kojima se zdravlje ekonomije pokazalo kao najvažnije pitanje.

Bolja od očekivane procjena Ministarstva trgovine od četvrtka pokazala je da je nacionalni bruto domaći proizvod — najširi pokazatelj gospodarske proizvodnje — porastao u trećem tromjesečju nakon što se smanjio u prvoj polovici 2022. Jači izvoz i potrošačka potrošnja, potpomognuti zdravim tržištem rada, pomogli su obnoviti rast najvećeg svjetskog gospodarstva u vrijeme kada raste zabrinutost zbog moguće recesije.

Potrošnja potrošača, koja čini oko 70% ekonomske aktivnosti SAD-a, porasla je godišnjom stopom od 1,4% u tromjesečju juli-septembar, što je pad sa stope od 2% od aprila do juna. Rast u prošlom tromjesečju dobio je veliki poticaj od izvoza, koji je skočio godišnjom stopom od 14,4%. Pomogla je i državna potrošnja: porasla je godišnjom stopom od 2,4%, što je prvo takvo povećanje od početka prošle godine, pri čemu prednjači veća potrošnja za odbranu.

Stambena ulaganja su, međutim, pala za 26% godišnjim tempom, pogođena porastom hipotekarnih stopa dok Federalne rezerve agresivno podižu troškove zaduživanja u borbi protiv hronične inflacije. Bio je to šesti uzastopni kvartalni pad stambenih investicija.

Općenito, izgledi za cjelokupno gospodarstvo su zamračeni. Fed je podigao kamatne stope pet puta ove godine i trebao bi to ponovno učiniti sljedeće sedmice i u decembru. Predsjednik Jerome Powell upozorio je da će Fedova povećanja donijeti "bol" u obliku veće nezaposlenosti i moguće recesije.

"Gledajući unaprijed, rizici su usmjereni prema dolje, posebno za potrošnju, jer se kućanstva i dalje suočavaju s izazovima visokih cijena i vjerojatno sporijeg rasta broja radnih mjesta u budućnosti", napisala je Rubeela Farooqi, glavna ekonomistica SAD-a u High Frequency Economics.

Uz inflaciju koja je još uvijek blizu najvišeg nivoa u 40 godina, stabilni skokovi cijena vrše pritisak na domaćinstva diljem zemlje. U isto vrijeme, rastuće stope zajmova izbacile su iz tračnica stambeno tržište i vjerojatno će s vremenom nanijeti veću štetu. Izgledi za svjetsko gospodarstvo također postaju sve mračniji što se dulje razvlači ruski rat protiv Ukrajine.

Najnoviji izvještaj o BDP-u dolazi u trenutku kada su Amerikanci, zabrinuti zbog inflacije i rizika od recesije, počeli glasati na izborima koji će odrediti hoće li Demokratska stranka predsjednika Joea Bidena zadržati kontrolu nad Kongresom. Inflacija je postala glavni problem republikanskih napada na demokratsko upravljanje ekonomijom.

Ekonomisti su primijetili da se rast BDP-a u trećem tromjesečju može u potpunosti pripisati porastu izvoza, koji je dodao 2,7 postotnih bodova gospodarskoj ekspanziji. Rast izvoza bit će teško održati jer globalno gospodarstvo slabi, a jak američki dolar čini američke proizvode skupljima na stranim tržištima.

Izvještej od četvrtka ponudio je neke ohrabrujuće vijesti o inflaciji. Indeks cijena u podacima o BDP-u porastao je godišnjom stopom od 4,1% od jula do septembra, što je pad od 9% u razdoblju april-juli — manje nego što su ekonomisti očekivali i najmanji porast od posljednja tri mjeseca 2020. Ta bi brojka mogla pobuditi nadu da bi Fed mogao odlučiti da uskoro može usporiti svoje povećanje kamata.

Gospodarski rast SAD-a u prošlom tromjesečju preokrenuo je godišnji pad od 1,6% od januara do marta i 0,6% od aprila do juna. Uzastopna tromjesečja pada gospodarske proizvodnje jedna su od neformalnih definicija recesije. No većina ekonomista je rekla kako vjeruje da je gospodarstvo zaobišlo recesiju, ističući još uvijek otporno tržište rada i stabilnu potrošnju potrošača. Većina ih je ipak izrazila zabrinutost da je recesija vjerovatna sljedeće godine jer Fed stalno steže kredite.

Preston Caldwell, voditelj odjela za američku ekonomiju tvrtke za finansijske usluge Morningstar, primijetio je da je smanjenje gospodarstva u prvoj polovici godine uglavnom uzrokovano faktorima koji ne odražavaju njegovo temeljno zdravlje i stoga "vrlo vjerovatno nije predstavljalo pravo ekonomsko usporavanje." Ukazao je, na primjer, na pad poslovnih zaliha, ciklički događaj koji ima tendenciju preokrenuti se tokom vremena.

Viši troškovi zaduživanja posebno su oslabili domaće tržište. Prosječna stopa na 30-godišnju hipoteku s fiksnom kamatnom stopom, samo 3,14% prije godinu dana, premašila je 7% ove sedmice po prvi put od 2002. godine, izvijestio je u četvrtak kupac hipoteka Freddie Mac. Prodaja postojećih kuća pala je osam mjeseci zaredom. Izgradnja novih kuća pala je za gotovo 8% u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, ekonomija zadržava jake dijelove. Jedan je životno važno tržište rada. Poslodavci su dodali u prosjeku 420 000 radnih mjesta mjesečno ove godine, stavljajući 2022. na put da bude druga najbolja godina za otvaranje radnih mjesta (iza 2021.) u evidenciji Ministarstva rada koja seže do 1940. Stopa nezaposlenosti bila je 3,5% prošli mjesec najniža u pola stoljeća.

Međutim, zapošljavanje se usporava. U septembru je gospodarstvo otvorilo 263 000 radnih mjesta — solidan, ali najniži ukupni broj od aprila 2021.

Međunarodni događaji izazivaju dodatnu zabrinutost. Ruska invazija na Ukrajinu poremetila je trgovinu i podigla cijene energije i hrane, stvarajući krizu za siromašne zemlje. Međunarodni monetarni fond, pozivajući se na rat, ovog je mjeseca snizio svoje izglede za svjetsko gospodarstvo u 2023.

Dok se američko gospodarstvo širilo, Evropska centralna banka predvidjela je slabljenje rasta u 19 zemalja koje koriste eurovalutu do kraja ove i sljedeće godine, ukazujući na neizvjesnost ruskog rata u Ukrajini koji bi mogao zadržati visoke cijene hrane i energije. Dok je predsjednica ECB-a Christine Lagarde rekla da se vjerovatnost recesije povećala, centralna banka je u četvrtak ipak najavila svoje drugo veliko povećanje kamata zaredom kako bi ciljala inflaciju od 9,9%.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG