Linkovi

Da li će 2020. godinu Sjedinjene Države završiti u ekonomskim gubicima?


ARHIVA - Jedan od tržnih centara otvoren u državi Njujork u okviru popuštanja mjera za suzbijanje pandemije (Foto: Reuters/Maranie Staab)
ARHIVA - Jedan od tržnih centara otvoren u državi Njujork u okviru popuštanja mjera za suzbijanje pandemije (Foto: Reuters/Maranie Staab)

Američka ekonomija je tokom proljeća 2020. pretrpjela gubitke i, kako izvještava agencija AP uprkos rastu koji se očekuje u trećem kvartalu, tekuću godinu obilježiće negativni ekonomski bilans.

To se, ukazuje AP, događa prvi put od Velike recesije - koja je svjetsku ekonomiju pogodila u intervalu od 2007. do 2009. godine.

Sekretarijat za trgovinu objavio je u srijedu da je bruto domaći proizvod (ukupna proizvodnja robe i usluga) u periodu od aprila do juna oslabio za 31,4 odsto.

To je tri puta više od gubitaka koji su iznosili 10 procenata u prvom kvatralu 1958. u vrijeme mandata predsjednika Dvajta Ajzenhauera - što se inače smatra najvećim ekonomskim padom u istoriji Sjedinjenih Država, ukazuje agencija AP.

Ekonomski stručnjaci vjeruju da će u aktuelnom tromjesečju ekonomija jačati prema godišnjoj stopi od 30 procenata, pošto su kompanije počele sa radom, a samim tim se i milioni ljudi vratili na svoja radna mjesta.

To bi moglo, primjećuje AP, srušiti stari rekord u rastu BDP-a od 16,7 procenata u prvom kvartalu 1950. godine, kada je predsjednik Sjedinjenih Država bio Hari Truman.

Sljedeći izvještaj o stanju BDP-a američka vlada će objaviti 29. oktobra - pet dana prije predsjedničkih izbora.

Međutim, stručnjaci predviđaju da će rast u posljednja tri mjeseca 2020. iznositi svega 4 odsto i da bi SAD mogle pasti u recesiju ukoliko Kongres ne bude usvojio drugi paket podsticajnih mjera. Ili pak, ako se ponovo razbukta pandemija COVID19.

Postoji mnogo potencijalnih zamki“, upozorava Gas Faučer glavni ekonomista u kompaniji Pi-EN-Si finansijski servisi (PNC Financial Services).

I dalje su aktuelna značajna smanjenja zbog pandemije”, kaže Faučer.

Otvaranje malih biznisa
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

Gregori Dako, glavni ekonomista u britanskoj kompaniji Oksford ekonomiks, nije siguran kakva će biti reakcija tržišta rada.

Bez ekonomskog napretka, izostajanjem fiskalnih podsticaja, približavanjem sezone gripa i rastom sveukupne neizvjesnosti, glavno pitanje je koliko će snažno biti tržište rada u četvrtom kvartalu. Djeluje da će potrošači, kompanije i lokalne samouprave u narednim mjesecima morati sami da se snalaze”, upozorava Dako.

Istovremeno, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa predviđa ekonomski rast u predstojećim kvartalima kojim će biti nadoknađeni svi gubici tokom pandemije.

Ipak, većina ekonomskih stručnjaka vjeruje da je za tako nešto potrebno vrijeme, ne isključujući pritom dodatno slabljenje bruto društvenog proizvoda, ukoliko izostane podrška američke vlade.

U prvom tromjesečju 2020. američka ekonomija zabilježila je pad od 5 odsto - što je istovremeno označilo kraj njene jedanaestogodišnje ekspanzije. Nakon toga, u drugom kvartalu, uslijedio je pad od 31,4 odsto.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG