Linkovi

Ekonomski savjetnik Bijele kuće: Vjerujem da smo na putu oporavka


Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće (Foto: AP Photo/Susan Walsh)
Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće (Foto: AP Photo/Susan Walsh)

Larry Kudlow​, ekonomski savjetnik Bijele kuće, izjavio je da je američka ekonomija koju je označio najrazvijenom na svijetu, u fazi oporavka usljed posljedica pandemije koronavirusa koja je uzrokovala gubitak miliona radnih mjesta širom SAD-a.

“Vjerujem da smo na putu oporavka. 2021. će biti solidna godina”, rekao je Kudlow.

On je ukazao da će nedjeljna kompenzacija od 600 dolara, koju federalna vlada obezbjeđuje za više od 40 miliona građana bez zaposlenja, prestati da se isplaćuje do kraja jula – kao što je i predviđeno.

“Plaćamo ljudima da ne rade. U nekim slučajevima riječ je o većim iznosima nego što su bile njihove zarade”, rekao je Kudlow za CNN.

Ukazao je da je takav vid pomoći nezaposlenima imao smisla u ranim fazama pandemije koronavirusa, kada je mnoštvo poslova zatvoreno, ali da se sada, kako je rekao, ekonomija oporavlja.

Kudlow je rekao i da Trumpova administracija predviđa, kako je opisao, neku vrstu bonusa za povratak na posao građana koji su otpušteni – koji, međutim, ne bi iznosio koliko i nedjeljna naknada za nezaposlene. Neki od članova Kongresa predlagali su da bi jednokratna suma povratnicima na posao mogla iznositi 1.200 dolara.

“Želimo da se građani vrate na posao. Mislim i da oni to žele i nećemo da se miješamo u to”, rekao je Kudlow.

Uz optimistične poruke u vezi sa pokretanjem američke ekonomije – Kudlow je označio kao zabrinjavajući trend povećanja novooboljelih i preminulih od posljedica koronavirusa.

“To bi moglo otežati ekonomski oporavak”, rekao je Kudlow.

Sjedinjene Države prednjače u svijetu po broju oboljelih građana od COVID-19. Više od dva miliona građana je obolJelo od te bolesti – dok ih je preminulo više od 115.000.

“Potrebno je da se građani u potpunosti pridržavaju smjernica, primjenjuju mjere fizičkog distanciranja, boraveći na udaljenosti koja iznosi najmanje dva metra, i da nose maske tamo gdje je to propisano i potrebno", podvukao je Kudlow.

Zvanična stopa nezaposlenosti u SAD-u je u maju iznosila 13,3 odsto. Mnogi zvaničnici upozorili su da je mjesečni izveštaj objavljen sa greškom – i da bi taj procenat trebalo da iznosi 16,4 odsto.

Od sredine marta, ukupno je 44 miliona građana podnijelo molbu za isplatu naknade nezaposlenima, što iznosi više od četvrtine američke radne snage.

Centralna banka SAD-a objavila je da će stopa nezaposlenosti pasti na 9,3 odsto do kraja 2020. i da će do kraja 2021. iznositi 6,5 procenata.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG