Linkovi

Pomoćnica američkog državnog sekretara u posjeti BiH


Donfried: SAD ne nastoje uništiti RS, ali neće stajati po strani dok njeno rukovodstvo nastoji razbiti državu
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

Donfried: SAD ne nastoje uništiti RS, ali neće stajati po strani dok njeno rukovodstvo nastoji razbiti državu

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za europska i euroazijska pitanja dr. Karen Donfried, sastala se u srijedu s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Sastanku je prisustvovao američki ambasador u BiH Michael Murphy, a delegaciju koja je doputovala u Bosnu i Hercegovinu čini i specijalni izaslanik vlade za SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Donfried je kroz razgovor s državnim liderima, potaknula i pozvala zvaničnike da nastave s učešćem institucija na svim nivoima vlasti kako bi unaprijedili funkcionalnost i zdravorazumske reforme za veći prosperitet. Kako je naglašeno, svakako je jedan od prioriteta dobijanje statusa kandidata za članstvo u Europsku uniju.

Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs during a meeting with Presidency of Bosnia and Herzegovina
Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs during a meeting with Presidency of Bosnia and Herzegovina

Američka ambasada u BiH na zvaničnom twitter nalogu objavila je da su Sjedinjene Države "predane suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH; smatrat ćemo odgovornim aktere koji potkopavaju euroatlantsku perspektivu BiH koruptivnim ili destabilizirajućim djelima."

Na sastanku sa Predsjedništvom, prema objavi iz Ambasade SAD potcrtano je da su "lideri u BiH dužni nastaviti pomirenje i izgradnju konsenzusa kroz dijalog i osigurati demokratsko pravo građana na pravovremene, slobodne i poštene izbore"

U popodnevnim satima u sriejdu pomoćnica državnog sekretara SAD sastala se i sa Ministrom odbrane BiH.

"Nastavit ćemo podržavati njihove napore za jačanje reformi, modernizaciju i interoperabilnosti NATO-a. OS BiH štite sve građane BiH i doprinose globalnoj sigurnosti", navedeno je u objavi Ambasade SAD nakon sastanka.

Donfried na prostoru Zapadnog Balkana boravi od 25. do 29. aprila, i to u Albaniji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Kako je ranije saopćeno iz State Departmenta, Donfried je 25. aprila boravila na Kosovu gdje se zahvalila na pružanju pomoći i prihvatu izbjeglica iz Afganistana i Ukrajine. Ohrabrila ih je na putu demokratskih reformi te integracije u europske i euro-atlantske institucije.

U Srbiji je boravila u utorak, a zvaničnike je potaknula da unaprijede reforme za europsku integraciju, poboljšaju regionalnu stabilnost i prosperitet. Također je razgovarano o mogućnostima daljnje energetske diverzifikacije. Ponovljena je potreba da se Srbija i Kosovo ponovno uključe u dijalog koji vodi EU.

U četvrtak se u Sjevernoj Makedoniji očekuje sastanak s vladinim čelnicima kako bi naznačila snažnu potporu pregovorima o pristupanju Sjeverne Makedonije Europskoj uniji.

Pozvat će najnoviju članicu NATO-a da nastavi blisku suradnju na nizu regionalnih, sigurnosnih i odbrambenih pitanja radi promicanja demokratije i regionalne stabilnosti”, stoji u saopćenju State Departmenta.

Dvadesetosmog aprila američka delegacija će obilježiti 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa. Delegacija će zahvaliti Albaniji na partnerstvu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda te na predanosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Dr. Donfried otputovat će u Crnu Goru 29. aprila, gdje će istaknuti potporu SAD-a i potrebu za ubrzavanjem rada na euroatlantskom putu Crne Gore i pristupanju EU, jačanju članstva u NATO-u i podržavanju zajedničkih vrijednosti, uključujući borbu protiv korupcije. Također će se zahvaliti Crnoj Gori što se pridružila sankcijama EU Rusiji kao potpora Ukrajini, te na pružanju humanitarne i sigurnosne pomoći, kao i što je zatvorila svoj zračni prostor za ruske zrakoplove.

XS
SM
MD
LG