Linkovi

Biden provodi 81. rođendan u čast tradicije Bijele kuće - pomilovanja ćurki na Dan zahvalnosti


Dvije ćurke, po imenu Liberty i Bell, koje će dobiti predsjednički pomilovanje u Bijeloj kući uoči Dana zahvalnosti, prisustvuju konferenciji za novinare 19. novembra 2023. u hotelu Willard InterContinental u Washingtonu.
Dvije ćurke, po imenu Liberty i Bell, koje će dobiti predsjednički pomilovanje u Bijeloj kući uoči Dana zahvalnosti, prisustvuju konferenciji za novinare 19. novembra 2023. u hotelu Willard InterContinental u Washingtonu.

Dvije ćurke za Dan zahvalnosti idu u ponedjeljak u Bijelu kuću da odigraju svoju ulogu u onome što je postala godišnja praznična tradicija: predsjednik ih poštedi da ne postanu nečija večera.

Liberty i Bell spremni su za predsjedničko pomilovanje.

“Mislimo da je to odličan način za početak sezone praznika i zaista, zaista zabavna čast”, rekao je Steve Lykken, predsjednik Nacionalne federacije i predsjednik Jennie-O Turkey Store-a, u intervjuu za Associated Press.

Događaj, koji je ove godine postavljen na Južni travnjak umjesto u Rose Garden, označava nezvanični početak sezone praznika u Washingtonu, a ponedjeljak je izgledao kao posebno naporan dan otvaranja.

Predsjednik Joe Biden, najstariji predsjednik u istoriji SAD-a, također u ponedeljak slavi svoj 81. rođendan. U popodnevnim satima, njegova supruga, prva dama Jill Biden, prihvatala je isporuku 5,6 metara Frejzerske jele iz Fleetwooda u Sjevernoj Karolini, kao zvaničnu božićnu jelku Bijele kuće.

Lykken je predstavio Liberty and Bell u nedjelju u Willard Intercontinental, luksuznom hotelu u blizini Bijele kuće.

"Odgajani su kao i sve naše ćurke, zaštićeni, naravno, od vremenskih ekstrema i grabežljivaca, slobodne da šetaju sa stalnim pristupom vodi i hrani", rekao je Lykken u nedjelju, dok su Liberty i Bell šetali po novouređenoj Kristalnoj sobi Willarda, na plastičnoj podlozi položenoj preko tepiha. Djeca u gomili promatrača - mnogi od njih zaposlenici i gosti kompanije Jennie-O - vikala su "gobble, gobble".

Mužjaci ćurki, stari oko 20 sedmica i oko 19 kg, izlegli su se u julu u Willmaru u Minesoti - Jennie-O ima sjedište tamo - kao dio "predsjedničkog jata", rekao je Lykken. Slušali su muziku i druge zvukove kako bi ih pripremili za galamu u Bijeloj kući.

“Slušali su sve vrste muzike kako bi se pripremili za gužvu i ljude na putu. Mogu da potvrdim da su oni, u stvari, Swifties, i uživaju u malom princu“, rekao je Lykken, što znači da su Liberty i Bell obožavatelji Taylor Swift. “Mislim da su apsolutno spremni za udarni termin.”

Tradicija datira iz 1947. godine kada je Nacionalna federacija, koja predstavlja uzgajivače i proizvođače ćuretina, prvi put predstavila Nacionalnu zahvalnost predsjedniku Harryju Trumanu.

Ali do kasnih 1980-ih, tradicija je evoluirala u često duhovitu ceremoniju u kojoj se ptice pomiluju, daju im drugu šansu za život nakon što su pošteđene da završe na porodičnom stolu za Dan zahvalnosti.

Godine 1989, dok su aktivisti za prava životinja protestirali u blizini, predsjednik George H.W. Bush je rekao: "Ali dozvolite mi da vas uvjerim, i ovog finog purana, da on neće završiti ni za čijim stolom za večerom - on je dobio predsjedničko pomilovanje - i dozvoljeno mu je da doživi svoje dane na dječijoj farmi nedaleko odavde.”

Nakon što Biden u ponedjeljak pomiluje svoj treći par ćurki, Liberty i Bell će biti vraćeni u matičnu državu kako bi se o njima brinuo Fakultet za hranu, poljoprivredu i prirodne resurse Univerziteta u Minesoti.

"Možete zamisliti divnu brigu koju će dobiti od studenata, veterinara i profesora, itd., tako da će, nadamo se, imati priliku, možda, otići vidjeti hokejašku utakmicu ili provesti vrijeme sa Gopherom Goldyjem", Lykken rekao je, misleći na maskotu univerziteta.

Na Dan zahvalnosti biće pojedeno nešto više od 200 miliona ćurki, rekao je Lykken.

Biden će pojesti svoju ćurku za Dan zahvalnosti sa porodicom na Nantucketu, ostrvu Massachusetts, nastavljajući dugu porodičnu tradiciju. U nedjelju su on i prva dama poslužili rani obrok za Dan zahvalnosti stotinama pripadnika USS Dwight D. Eisenhower i USS Gerald R. Ford u Mornaričkoj stanici Norfolk u Virginiji, najvećoj bazi te vrste na svijetu.

Markus Platzer, generalni menadžer Willarda, rekao je da je uloga hotela u predstavljanju ćurki "vrhunac godine". Willard je uključen više od 15 godina, rekao je, nazvavši ćurke "našim posebnim gostima".

"Toliko se loših stvari dešava globalno da je to nešto u čemu svi, znate, izmame osmeh na lice ljudi, barem na nekoliko minuta", rekao je Platzer u nedelju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG