Linkovi

Amerikanci obilježavaju Dan predsjednika


FILE - This March 22, 2019, file photo shows Mount Rushmore in Keystone, S.D. President Donald Trump will begin his Independence Day weekend on Friday with a patriotic display of fireworks at Mount Rushmore National Memorial before a crowd of…
FILE - This March 22, 2019, file photo shows Mount Rushmore in Keystone, S.D. President Donald Trump will begin his Independence Day weekend on Friday with a patriotic display of fireworks at Mount Rushmore National Memorial before a crowd of…

Amerikanci u ponedjeljak 15/02/ obilježavaju Dan predsjednika, savezni praznik u čast svih dosadašnjih američkih predsjednika.

Praznik se obilježava trećeg ponedjeljka u februaru, mjesecu rođenja dvaju najistaknutijih predsjednika države - Georgea Washingtona, prvog predsjednika te države, i Abrahama Lincolna, koji je državu vodio kroz građanski rat.

Iako neki američki radnici imaju slobodan dan, uključujući savezne zaposlenike i bankare, mnogi to nemaju.

Održava se usred zime, odmor nije povezan s roštiljem i piknicima ljetnih praznika, a često se koristi kao prilika za tvrtke da ponude snižene automobile i maloprodaju.

Ove godine aukcijska kuća sa sjedištem u Bostonu, RR Auction, određuje aukciju predsjedničkih suvenira oko praznika.

Gotovo 300 predsjedničkih artefakata dostupno je za nadmetanje na internetskoj aukciji, uključujući grimizni džemper Harvarda Johna F. Kennedyja, pramenove Washingtonove kose i potpisanu Lincolnovu fotografiju.

Aukcija također uključuje dokumente mnogih predsjednika, uključujući Johna Quincyja Adamsa, Jamesa Madisona i Ulyssesa S. Granta.

Počeci

George Washington
George Washington

Dan predsjednika započeo je proslavom rođendana Washingtona svake godine 22. februara.

Kongres je službeno odredio taj dan saveznim praznikom 1968. godine, kada ga je također premjestio na treći ponedjeljak februara kako bi napravio trodnevni vikend.

Tada su neki tvrdili da bi praznik trebao uključivati proslavu Lincolnovog rođendana, koji pada na 12. februara, i preimenovati ga iz Washingtonovog rođendana u Dan predsjednika.

Zakonodavci su odbacili tu ideju, a praznik se i dalje službeno naziva Rođendan Washingtona. Međutim, taj je dan danas poznat kao Dan predsjednika i većina ga doživljava kao proslavu svih američkih predsjednika.

46. predsjednik

Kad je Joe Biden svečano inaugurisan 20. januara, postao je 46. predsjednik zemlje.

On je 15. predsjednik koji je prethodno obnašao dužnost potpredsjednika. Od toga je njih osam preuzelo predsjedničku dužnost zbog smrti predsjednika, dok je jedan - Gerald Ford - preuzeo dužnost nakon ostavke predsjednika - Richarda Nixona.

Biden, koji je obnašao dužnost predsjednika Baracka Obame, tek je drugi potpredsjednik koji je preuzeo predsjedništvo nakon što je čekao na mandat. Jedina osoba koja je to učinila bio je Nixon, koji je bio zamjenik predsjednika Dwighta D. Eisenhowera od 1953. do 1961. godine, ali predsjedništvo je osvojio tek 1968. godine.

President Joe Biden walks down the steps of Air Force One after arriving at Hagerstown Regional Airport for a trip to Camp David, Friday, Feb. 12, 2021, in Hagerstown, Md. (AP Photo/Evan Vucci)
President Joe Biden walks down the steps of Air Force One after arriving at Hagerstown Regional Airport for a trip to Camp David, Friday, Feb. 12, 2021, in Hagerstown, Md. (AP Photo/Evan Vucci)

Biden, koji je također služio u Senatu 36 godina, slijedi trend predsjednika koji su prethodno služili u Kongresu, postajući 26. predsjednikom koji je bio predstavnik ili senator. Sedamnaest senatora postalo je predsjednikom, uključujući Bidena, ali samo su se tri senatora izravno preselila iz Senata u Bijelu kuću - Warren G. Harding, Kennedy i Obama.

Novi je predsjednik tek drugi katolički predsjednik, nakon Kennedyja, sa svim ostalim predsjednicima koji su bili protestanti. Nijedan predsjednik nije bio židovski ili muslimanski, a iako nijedan nije javno ispovijedao ateizam, Thomas Jefferson, Lincoln i William Howard Taft neki su smatrali agnosticima ili ateistima.

Biden se razlikuje od toga što je najstariji predsjednik koji je ušao u Bijelu kuću u 78. godini, nadmašivši Donalda Trumpa koji je prethodno imao tu titulu, preuzevši dužnost 2017. u 70. godini.

Najmlađi predsjednik, Theodore Roosevelt, postao je predsjednik u 42. godini, a slijedi ga Kennedy koji je u Bijelu kuću došao u 43. godini.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG