Linkovi

Bijela kuća upozorava na povećanje procenata pozitivno testiranih na COVID19


Testiranje na koronavirus, ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Alaa Al-Marjani)
Testiranje na koronavirus, ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Alaa Al-Marjani)

Stručnjaci Bijele kuće upozorili su na povećanje procenta građana pozitivno testiranih na koronavirus u Sjedinjenim Državama – uključujući i gradove Boston, Čikago i Vašington. Od lokalnih zvaničnika zatražili sprovođenje mjera zdravstvene zaštite da bi se, kako su ukazali, izbjeglo razbuktavanje pandemije.

“Ovo je pokazatelj nevolje koja se približava”, rekao je za CNN Entoni Fauči direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti. Fauči je za tu medijsku kuću govorio o zaključcima kolegice Debre Birks o novim područjima zaraze u većim američkim gradovima – uprkos ohrabrujućim vijestima koje stižu sa juga Sjedinjenih Država.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins u Sjedinjenim Državama je od koronavirusa oboljelo više od 4.800.000. Broj preminulih premašio je 158.000.

U gradovima Baltimoru i Atlanti registrovan je značajan broj oboljelih, kao i u Kanzas Sitiju, Portlandu, Omahi i kalifornijskoj Centralnoj dolini izjavila je prethodno Debra Birks, zvaničnica u državnom timu za borbu protiv koronavirusa.

Podaci kojima raspolaže Bijela kuća ukazuju na neznatno povećanje procenata pozitivno testiranih u Čikagu, Bostonu i Detroitu.

“Ta mjesta trebalo bi što prije da preduzmu nešto”, poručila je Birks.

Čak i u gradovima u kojima se građani ponašaju u skladu sa preporukama nadležnih u vezi sa pandemijom, ukazao je Entoni Fauči, dio onih koji ne nose maske ili se ne pridržavaju mjera fizičkog distanciranja su ranjiva kategorija - zbog čega se virus zadržava u tim područjima.

"Ukoliko ne pružimo zajednički doprinos u smanjivanju razmjera pandemije nastaviće se povećanje broja slučajeva o čemu je doktorka Birks govorila”, rekao je Fauči.

Posljednjih dana stručnjaci za koronavirus Bijele kuće učestalo upozoravaju amerilke gradove i države da previše ne popuštaju antipandemijske mjere – prije nego što virus ne bude, kako je ukazano, pod dovoljnom kontrolom.

XS
SM
MD
LG