Linkovi

Pfizer: Vakcina protiv COVID19 štiti najmanje šest mjeseci od davanja


Ukazano je da je vakcina u 91 odsto slučajeva efikasna protiv simptoma bolesti i da joj je učinak još veći u sprečjavanju težeg obolijevanja. (Foto: REUTERS/Lucy Nicholson)
Ukazano je da je vakcina u 91 odsto slučajeva efikasna protiv simptoma bolesti i da joj je učinak još veći u sprečjavanju težeg obolijevanja. (Foto: REUTERS/Lucy Nicholson)

Farmaceutska kompanija Pfizer saopštila je da vakcina protiv COVID 19, čiji je proizvođač, organizam štiti do šest mjeseci od trenutka davanja.

To su, između ostalog, podaci koje su američki Pfizer i njemački partner BionTech objavili u izvodima ažurirane kliničke studije u kojoj je učestvovalo 44.000 dobrovoljaca.

Ukazano je da je vakcina u 91 odsto slučajeva efikasna protiv simptomatskih bolesti i da joj je učinak još veći u sprječavanju težeg obolijevanja.

Od 927 potvrđenih slučajeva COVID-19 do 13. marta, 77 oboljelih građana primilo je vakcinu, dok je 850 bilo među građanima kojima je dat placebo.

Razloga za zabrinutost zbog bezbjednost vakcine nije bilo, a kako navode kompanije, djeluje da je vakcina efkasna i protiv soja virusa otkrivenog u Južnoj Africi.

Ranije tokom nedjelje – dvije farmaceutske kompanije saopštile su da je vakcina bezbjedna i za djecu mlađu od 12 godina - na osnovu studije u kojoj je učestvovalo 2.260 dobrovoljaca.

* edit 02/04: naslov teksta "Pfizer: Vakcina protiv COVID19 štiti do šest mjeseci od davanja" je radi preciznosti promijenjen u "Pfizer: Vakcina protiv COVID19 štiti najmanje šest mjeseci od davanja"

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG