Linkovi

Pfizer-BionTech: Klinička ispitivanja pokazala efikasnost vakcine kod adolescenata


Kliničko istraživanje sprovedeno na 2.260 adolescenata uzrasta od 12 do 15 godina pokazalo je da je vakcina bila efikasna u 100 odsto slučajeva (REUTERS/Denis Balibouse)
Kliničko istraživanje sprovedeno na 2.260 adolescenata uzrasta od 12 do 15 godina pokazalo je da je vakcina bila efikasna u 100 odsto slučajeva (REUTERS/Denis Balibouse)

Farmaceutske kompanije Pfizer i BionTech saopštile su da su vakcine protiv koronavirusa čiji su proizvođači izazvale reakciju antitijela djece uzrasta od 12 do 15 godina.

To, kako ocjenjuju, stvara uslove da za nekoliko nedjelja zatraže odobrenje za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Državama.

Albert Burla, predsjednk i izvršni direktor kompanije Pfizer, izjavio je da se nada da bi vakcinacija mogla za započeti prije početka sljedeće školske godine.

Burla je rekao da Pfizer, u narednim nedjeljama, planira da zatraži hitno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove i drugih regulatora širom svijeta.

Pfizerova vakcina već je odobrena za primjenu kod ljudi uzrasta od 16 godina. Nova studija pokazala je da će vakcina biti djelotvorna i kod adolescenata školskog uzrasta.

Kliničko istraživanje sprovedeno na 2.260 adolescenata uzrasta od 12 do 15 godina pokazalo je da je vakcina bila efikasna u 100 odsto slučajeva.

Učesnici kliničkog istraživanja dobro su podnosili vakcinu – a neželjen efekti bili su u skladu sa onim koji su zabilježeni među dobrovoljcima uzrasta od 16 do 25 godina – tokom testiranja odraslih.

Konkretni neželjeni efekti kod adolescenata nisu navedeni. Kod odraslih osoba su, do sada, uglavnom bili umjereni – podrazumijevali bol na mjestu uboda, glavobolju, temperaturu i umor.

Takođe, kod tinejdžera je mjesec dana nakon druge doze mjeren nivo antitijela koja neutrališu virus. Utvrđeno je da su zaključci uporedivi sa učesnicima studije uzrasta od 16 do 25 godina.

Prošle sedmice vršena su i klinička testiranja prve doze vakcine kod djece mlađeg uzrasta koje će se davati i bebama mlađim od 6 mjeseci.

XS
SM
MD
LG