Linkovi

Fauci primio vakcinu kompanije Moderna


dr Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, prilikom dobijanja vakcine protiv COVID19, u Betezdi, u Merilendu (Foto: AP)
dr Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, prilikom dobijanja vakcine protiv COVID19, u Betezdi, u Merilendu (Foto: AP)

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti dr Anthony Fauci primio je prvu dozu najnovije vakcine protiv COVID19, zajedno sa drugim zdravstvenim zvaničnicima, koji su nadgledali njeno razvijanje. 

Fauci se vakcinisao u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), gdje radi kao direktor za alergije i zarazne bolesti, u predgrađu Vašingtona. Primio je vakcinu koju su zajednički razvili NIH i američka farmaceutska kompanija Moderna, koja je prošle nedelje odobrena za upotrebu u hitnim slučajevima.

Poslije toga rekao je novinarima da je bilo izuzetno primiti vakcinu manje od godinu od kada je otkriven virus, za koji je vakcina napravljena.

"Ono što vidimo sada je kulminacija višegodišnjih istraživanja koja su dovela do fenomena, koji je zaista bez presedana", rekao je Fauci.

Vakcinacija je dio širih napora vlade da podstakne povjerenje javnosti u bezbjednost dvije vakcine, koje je Uprava za hranu i lijekove nedavno odobrila za upotrebu u hitnim slučajevima.

Zajedno sa Faucijem, koji ima 79 godina, vakcinu su primili direktor NIH dr Frensis Kolins i sekretar za zdravlje Aleks Ejzar. Pored njih trojice, još šest radnika istraživačke bolnice NIH je vakcinisano, a neki od njih rade direktno sa pacijentima oboljelim od COVID19.

Uz vakcinu kompanije Moderna i sličnu koju su razvili Pfizer i BioNTech, SAD pokušavaju da ubrzaju najveću kampanju vakcinacije u svojoj istoriji kako bi prevazišle pandemiju koronavirusa, u kojoj je samo u Americi stradalo najmanje 320 hiljada ljudi.

Obje vakcine pružaju snažnu zaštitu i razvijene su za manje od godinu od pojave virusa, a smatraju se pobjedom nauke, koja je izgrađena na višegodišnjim istraživanjima koje je finansirao NIH.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG