Linkovi

Pandemija u SAD: Manje od 300 preminulih dnevno, skoro 150 miliona potpuno vakcinisanih


Oko 45 odsto američkih građana u potpunosti je vakcinisano, dok je više od 53 odsto njih primilio jednu dozu vakcine. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)
Oko 45 odsto američkih građana u potpunosti je vakcinisano, dok je više od 53 odsto njih primilio jednu dozu vakcine. (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)

Broj preminulih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama na dnevnom nivou prvi put je manji od 300 od početka globalne pandemije marta 2020.

Istovremeno, masovnom kampanjom vakcinacije u ponedjeljak se stiglo nadomak brojke od 150.000 potpuno imunizovanih američkih građana, izvijestila je agencija AP.

Inače, COVID19 je tokom 2020. bio među tri najučestalija uzroka smrti u Sjedinjenim Državama – iza srčanih bolesti i raka, pokazuju podaci Centara za za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Sada se, međutim, nalazi daleko iza drugih uzročnika smrti poput, nesreća ili pak bolesti disajnih organa.

Ukupan zvaničan broj preminulih od posljedica koroanvirusa u SAD-u premašio je 600.000 – dok je u svijetu život izgubilo 3.9 miliona ljudi – a vjeruje se u oba slučaja da su te brojke veće.

Oko 45 odsto američkih građana u potpunosti je vakcinisano, dok je više od 53 odsto njih primilio jednu dozu vakcine.

Dnevni prosjek novooboljelih u SAD iznosi 11.400 nasuprot više od četvrtine miliona građana koliko je iznosio početkom januara. Prosječan dnevni broj smrtnih slučajeva smanjen je na oko 293 – pošto je sredinom januara iznosio 3.400, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Država New York najviše je pretrpjela na vrhuncu pandemije u proljeće 2020. Guverner Endrju Kuomo objavio je da je deset osoba preminulo u ponedeljak od posljedica COVID19. Dnevni broj smrtnih slučajeva na vrhuncu pandemije iznosio je 800.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG