Linkovi

Republikanci oživljavaju anti-vaksersku, pro-ivermektinsku mjeru u Kansasu


Kansas state Sen. Mark Steffen, R-Hutchinson, makes a point during a Senate health committee discussion, March 17, 2022, at the Statehouse in Topeka, Kan.
Kansas state Sen. Mark Steffen, R-Hutchinson, makes a point during a Senate health committee discussion, March 17, 2022, at the Statehouse in Topeka, Kan.

Konzervativni republikanski zastupnici u četvrtak su oživjeli prijedlog da se u Kansasu oslabe zahtjevi za cijepljenje djece koja se upisuju u školu i vrtić i da se ljudima olakša pristup potencijalno opasnim tretmanima za COVID-19.

Odbor za zdravstvo Senata odobrio je zakon koji bi roditeljima omogućio vjersko izuzeće bez pitanja od zahtjeva za cijepljenje svoje djece protiv više od desetak bolesti, uključujući ospice, hripavac, dječju paralizu i vodene kozice.

Mjera bi također ograničila sposobnost farmaceuta da odbiju ispuniti recepte za lijek protiv glista ivermektin i druge lijekove za nezvaničnu upotrebu kao lijekove protiv COVID-19.

Prijedlog zakona ide na raspravu u Senatu. Tamošnja republikanska većina također razmatra prijedlog da se uvelike ograniči ovlasti državnog upravitelja javnog zdravstva da se bavi zaraznim bolestima, a drugi o zabrani svih obaveza maski tokom budućih pandemija.

"Kada ih sve spojite, to je puno negativnih zakona", rekla je demokratska senatorica Cindy Holscher iz Overland Parka.

Mjera odobrena u četvrtak zahtijevat će od škola da dodijele izuzeće roditeljima koji kažu da cijepljenje krši njihova vjerska ili čvrsto utemeljena moralna ili etička uvjerenja, a da se ta uvjerenja ne istraže.

Zakon donesen u novembru dodijelio je slično, široko izuzeće radnicima koji žele izbjeći obavezu vakcinisanja protiv COVID-19.

“Omogućuje roditeljima djece u obdaništu i roditeljima djece školske dobi da uživaju u istoj slobodi vjere kao i svi ostali”, rekao je senator Mark Steffen, republikanac Hutchinson.

No, senatorica Kristen O'Shea, iz Topeke, raskinula je s kolegama republikancima u protivljenju toj mjeri i napomenula u četvrtak da odbor nije imao saslušanje o slabljenju zahtjeva za cijepljenje djece.

Ona je tokom sastanka ranije ovog mjeseca rekla: "Zaista je zastrašujuće pomisliti da smo u društvu koje će vratiti ospice, dječju paralizu i hripavac, itd."

Odbor je početkom prošlog mjeseca odobrio verziju zakona, ali se ona zapetljala u spor oko promjene u Kongresu koji je uključivao Steffena. Predsjednik Senata Ty Masterson, republikanac iz Andovera, vratio ga je odboru.

Senatorica iz države Kansas Kristen O'Shea, R-Topeka, raspravlja o svom protivljenju prijedlogu da se oslabe državni zahtjevi za cijepljenje djece koja se upisuju u školu ili vrtić, 17. marta 2022. u Statehouseu u Topeki, Kan.

Mjera je također zasjenjena istragom državnog liječničkog odbora, anesteziologa i specijalista za liječenje boli iz Hutchinsona. Dok je Steffen otkrio istragu i priznao da pokušava prepisati ivermektin, rekao je da se istraga bavi njegovim javnim izjavama o COVID-19, a ne brigom o pacijentima.

Steffen je progurao prethodnu verziju zakona, koji bi od farmaceuta zahtijevao da ispune sve lijekove na recept za off-label upotrebu u liječenju COVID-19. Zakon Kansasa dopušta ljekarnicima da ne ispunjavaju recepte koje smatraju neprikladnim ili potencijalno štetnim.

Američka uprava za hranu i lijekove odobrila je ivermektin za liječenje infekcija ušiju, okruglih crva i drugih sitnih parazita kod ljudi. FDA je pokušala opovrgnuti tvrdnje da inačice lijeka sa životinjskom snagom mogu pomoći u borbi protiv COVID-19, upozoravajući da velike doze mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev, napadaje, delirij, pa čak i smrt.

Nova verzija zakona kaže da farmaceuti i dalje mogu odbiti davati lijekove za liječenje COVID-19 izvan odjeljka, osim ako se protive samo zato što je to za liječenje novog koronavirusa.

Mjera zabranjuje državnom liječničkom odboru da disciplinira liječnike zbog takvih recepata, ali je odbor odustao od odredbe prema kojoj bi se ta zabrana primjenjivala na početku pandemije koronavirusa u martu 2020.

Steffen je u četvrtak rekao da vjeruje da liječnici koji propisuju ivermektin i druge lijekove za liječenje COVID-19 mogu pokazati da rade ono što bi drugi razumni liječnici učinili u sličnim okolnostima. To je standard koji državni liječnički odbor koristi kako bi utvrdio pruža li liječnik odgovarajuću skrb.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG