Linkovi

Divljanje požara u Kaliforniji primoralo vlasti da proglase evakuaciju i u susjednoj Nevadi


Vatrogasci stižu na jezero Frenčmen, kako bi se borili protiv požara Šugar koji je dio kompleksa požara Bekvort, u Nacionalnom parku Plumas, Kalifornija, 8. jula 2021. (Foto: AP, Noa Berger)
Vatrogasci stižu na jezero Frenčmen, kako bi se borili protiv požara Šugar koji je dio kompleksa požara Bekvort, u Nacionalnom parku Plumas, Kalifornija, 8. jula 2021. (Foto: AP, Noa Berger)

Požar u sjevernoj Kaliforniji koji se rasplamsao podstakao je vlasti Nevade da evakuišu zajednice pograničnog područja, dok se plamen širio vrhovima obližnjih planina.

Požarni kompleks Bekvourt - spajanje dva požara koja su izazvana munjama - usmjerio se u subotu ne pokazujući znake gubljenja na intenzitetu sjeveroistočno od šumovite regije Siera Nevada, nakon što se samo nekoliko dana ranije udvostručio svoju veličinu.

Požar je bio jedan od nekoliko koji prijete domovima širom zapadnih država i za koje se očekuje da će tokom vikenda vidjeti visoke temperature vazduha, dok zona visokog pritiska pokriva region.

U petak je Nacionalni park Dolina smrti u Kaliforniji zabilježio zapanjujući maksimum od 54,4 Celzijusa. Ako se to potvrdi, to bi bila najviša temperatura vazduha zabilježena tu od jula 1913. godine, kada je isto područje pustinje Fernens krik pogodila temperatura od 56,6 stepeni Celzijusa i koja se smatra najvišom pouzdano izmjerenom temperaturom na Zemlji.

Sjeverna planinska područja Kalifornije već su doživjela nekoliko velikih požara koji su uništili više od desetak domova. Iako nema potvrđenih izvještaja o oštećenjima zgrada, požar je izazvao izdavanje naredbi za evakuaciju ili upozorenja za stotine domova i nekoliko kampova u Kaliforniji, kao i zatvaranje gotovo 518 kvadratnih kilometara Nacionalne šume Plumas.

U petak, vjetar je na grebenima dostizao je do 32,2 km/h u kombinaciji sa velikom vrućinom, dok je vatra bjesnila kroz suhe borove, jele i čaparale. Dok je sjeveroistočni bok požara gorio blizini granice, šerif okruga Vašo zatražio je od ljudi da evakuišu neka područja u ruralnim zajednicama Ranč heven i Flanagan flets, sjeverno od Renoa.

"Evakuišite se odmah", kaže se u tvitu šerifove kancelarije.

Vrući vazduh formirao je gigantski, zadimljeni oblak pirokumulusa koji se protegao stotine metara u vis i stvorio sopstvene munje, rekla je u petak uveče službenica za informacije o požaru Lisa Kok.

Tačkasti požari izazvani žarom pojavljuju su i do 1,6 kilometara ispred sjeveroistočnog boka - predaleko da bi se vatrogasci bezbjedno borili, a vjetrovi su raspirivali vatru kroz kanjone pune suhog rastinja, gdje "ona zapravo može da ubrza", rekla je Koks .

Skoro 1.000 vatrogasaca dobilo je pomoć iz vazduha, ali se očekivalo da će plamen i dalje širiti zbog vrućine i niske vlažnosti koja je isušila vegetaciju. Vazduh je bio toliko suh da dio vode koju bacaju avioni ispari prije nego što je stigne do zemlje, rekla je Koks.

U Oregonu, pod pritiskom jakog vjetra, šumski požar u okrugu Klamat narastao je sa skoro 67 kvadratnih kilometara u četvrtak na gotovo 158 kvadratnih kilometara u petak u nacionalnoj šumi Frimont-Vinema i na privatnom terenu. Naređena je evakuacija za ljude u određenim oblastima sjeverno od Bitija i u blizini reke Sprejg.

Ta vatra je zaprijetila dalekovodima kojima se prenosi električna energija u Kaliforniju, što je zajedno sa očekivanom potražnjom zbog toplog vremena podstaklo guvernera Kalifornije Gavina Njusoma da u petak izda hitni proglas kojim se obustavljaju neka pravila kako bi se omogućio veći energetski kapacitet.

Državni operator električne mreže takođe je pozvao na štednju električne energije za cijelu državu od 16:00 do 21:00 u subotu, smanjenjem upotrebe uređaja i održavanjem termostata višim tokom večernjih sati kada je solarna energija smanjena ili više nije dostupna.

U sjevernoj centralnoj Arizoni, povećana vlaga usporila je veliki požar koji je predstavljao prijetnju po ruralnu zajednicu Kraun Kinga. Požar izazvan gromom od 63,5 kvadratnih kilometara u okrugu Javapai pod kontrolom je 29 odsto. Nedavne kiše omogućile su šumarima i državnim zvaničnicima da ukinu zabranu pristupa.

U Ajdahu, guverner Brad Litl proglasio je u petak vanrednu situaciju zbog požara i mobilisao državnu Nacionalnu gardu kako bi pomogla u gašenju požara izazvanih nakon olujnih udara u regionu pogođenom sušom.

Vatrogasne ekipe u sjevernom centralnom dijelu Ajdaha suočavale su se sa ekstremnim uslovima i naletima dok su se borile protiv dva šumska požara na površini od 50 kvadratnih kilometara. Požari su ugrozili domove i podstakle vlasti na obaveznu evakuaciju u maloj, usamljenoj zajednici Diksi, oko 64 kilometra jugoistočno od Grejndžvila.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG