Linkovi

SAD vide prijetnju za američke vojnike na Bliskom istoku, rizik od eskalacije


Američki državni sekretar Antony Blinken i sekretar za odbranu Lloyd Austin u State Departmentu 11. aprila 2023.
Američki državni sekretar Antony Blinken i sekretar za odbranu Lloyd Austin u State Departmentu 11. aprila 2023.

Američki državni sekretar i sekretar za odbranu izjavili su u nedelju da SAD očekuju da rat Izraela i Hamasa eskalira zbog umiješanosti iranskih saradnika u regionu, i poručili da je Bidenova administracija spremna da odgovori ako američki vojnici ili osoblje postanu meta neprijateljstava.

“To nije ono što želimo. Ne želimo eskalaciju", rekao je Blinken. "Ne želimo da naši vojnici budu pod napadom. Ali ako se to dogodi, spremni smo."

Slične ocjene iznio je Ostin, navodeći: "vidimo mogućnost značajne eskalacije napada na naše vojnike i građane širom regiona."

Blinken je izjavio za NBC News da su se, poslije oslobađanja dvoje američkih državljana u petak, Sjedinjene Države nadale da će palestinska militantna grupa Hamas, koja je napala Izrael 7. oktobra i ubila oko 1.400 ljudi, osloboditi još talaca.

Izrael je odgovorio na napad smrtonosnim vazdušnim udarima na Gazu, enklavu dugu 45 kilometara u kojoj živi 2,3 miliona ljudi, a kojom Hamas upravlja od 2006. godine. Prema saopštenjima palestinskih zvaničnika, u izraelskim vazdušnim udarima je ubijeno više od 4.700 ljudi.

"Brine nas potencijalna eskalacija. Zapravo vidimo mogućnost značajne eskalacije napada na naše vojnike i građane širom regiona", rekao je Ostin u programu televizijie ABC "This Week".

"Ako bilo koja grupa ili zemlja pokušava da proširi ovaj konflikt, naš savjet je - nemojte."

SAD su proteklih nedelja uputile značajnu pomorsku silu na Bliski istok, uključujući dva nosača aviona, prateće brodove, i oko 2.000 marinaca.

Amerika jača borbenu gotovost na Bliskom istoku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

U subotu, Pentagon je saopštio da šalje svoj sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) i dodatne raketne sisteme Patriot u region, u odgovor na nedavne napade.

Prošle nedelje, američki vojni brod je oborio više od deset dronova i četiri krstareće rakete koje su iz Jemena ispalili Hutiji, koje podržava Iran. Dronovi i rakete su takođe gađali dve baze u kojima su smešteni američki vojnici u Iraku.

SAD imaju 2.500 vojnika u Iraku i još 900 u susjednoj SIriji, čija je misija da savjetuju i pomognu lokalnim snagama u borbi protiv Islamske države, koja je 2014. osovjila dijelove teritorije obje zemlje.

State Department je u nedelju upozorio američke građane da ne putuju u Irak poslije nedavnih napada na američke vojnike i osoblje u regionu.

Blinken i Ostin su takođe govorili o potrebi za pronalaskom dugoročnog rješenja za Gazu, koju je Izrael okupirao u ratu 1967.

Izrael je nagomilao tenkove i vojnike blizu granice sa Gazom uoči najavljene kopnene ofanzive čiji je cilj da se uništi Hamas. Međutim, krajnji cilj Izraela u Gazi još nije poznat.

Blinken je izjavio da je potrebno da se pronađe način da se osigura da Hamas više ne bude mogao da izvrši napad kao što je bio onaj 7. oktobra, ali način koji ne bi podrazumijevao nastavak izraelske uprave u Gazi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG