Linkovi

Istraga o kokainu pronađenom u Bijeloj kući


Bijela kuća, rezidencija američkog predsjednika u Washingtonu (REUTERS/Julia Nikhinson)
Bijela kuća, rezidencija američkog predsjednika u Washingtonu (REUTERS/Julia Nikhinson)

Kokain koji je u nedelju otkriven u Bijeloj kući pronađen je u dijelu Zapadnog krila (West Wing) u kom posjetioci ostavljaju mobilne telefone i drugu elektroniku – prije nego što krenu u obilazak, javila je agencija Reuters pozivajući se na neimenovani izvor.

Portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer rekla je novinarima da je "otkriven u dijelu kroz koji prolazi mnogo posjetilaca Bijele kuće. Upitana da li je iko poslat na testiranje na drogu, kao dio istrage, odgovorila je: "Preduzećemo sve što je adekvatno i potrebno, u odnosu na zahtjeve Tajne službe".

Predsjednik Džozef Biden nije odgovarao na brojna upućena pitanja novinara o kokainu.

"Predsjednik smatra da je jako važno da se sve istraži", navela je Žan Pjer.

Tajna služba vodi istragu u vezi sa osobama koje su prolazile kroz taj dio Bijele kuće, naveo je izvor agencije.

"Provjeravaju se spiskovi posjetilaca i pregledaju snimci nadzornih kamera. Takođe, vršiće se unakrsna provjera”, prenio je Reuters riječi svog izvora.

Usljed otkrića bijele supstance, za koju je naknadno utvrđeno da je kokain, kompleks Bijele kuće bio je nakratko zatvoren u nedelju – a predsjednik Biden i njegova porodica u tom trenutku nisu bili prisutni u rezidenciji.

U Bijelu kuću su se vratili u utorak ujutru pošto su praznični vikend povodom Dana nezavisnosti proveli u predsjedničkoj vikendici u Kemp Dejvidu.

Inače procedura posjete podrazumijeva da osoblje Bijele kuće članove porodice američkog predsjednika ili njihove prijatelje mogu povesti u obilazak Zapadnog krila u kom se nalazi, između ostalog, Ovalna soba.

Tome prethodi obavezno predavanje mobilnih telefona i ostale elektronike koji se čuvaju u ormarićima predviđenim za to.

Inače, Zapadno krilo Bijele kuće obuhvata kabinete, prostor za predstavnike medija, kao i kancelarije za osoblje i savjetnike. Nedostupno je u okviru javnih obilazaka rezidencije američkog predsjednika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG