Linkovi

Bijela kuća pozdravlja sporazum o globalnim porezima na poslovanje


Treasury Secretary Janet Yellen speaks during a Senate hearing to examine the FY 2022 budget request for the Treasury Department, June 23, 2021, on Capitol Hill in Washington.
Treasury Secretary Janet Yellen speaks during a Senate hearing to examine the FY 2022 budget request for the Treasury Department, June 23, 2021, on Capitol Hill in Washington.

Bidena administracija čestitala je sebi ovaj tjedan na onome što je ministrica riznice Janet Yellen nazvala povijesnim dijelom "ekonomske diplomacije", nakon što se 130 zemalja koje predstavljaju 90% globalnog BDP-a načelno složilo o globalnoj minimalnoj poreznoj stopi za korporacije.

Sporazum, čiji su potpisnici Kina, Rusija, Indija i svaki član G-20, složio se uvesti minimalni porez od najmanje 15% korporacijama u nastojanju da spriječi ono što je Yellen često nazivala „trkom do dana ”između zemalja koje pokušavaju mamiti kompanije na svoje teritorije niskim poreznim stopama.

"Nijedna nacija nije pobijedila u ovoj utrci", rekla je Yellen u izjavi objavljenoj u četvrtak. „Niže porezne stope ne samo da nisu privukle nova poduzeća, već su uskratile zemljama financiranje važnih ulaganja poput infrastrukture, obrazovanja i napora u borbi protiv pandemije. U Sjedinjenim Državama ovaj će sporazum osigurati da korporacije snose pošten dio tog tereta. "

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) bori se od 2013. godine da postigne nekakav aranžman koji bi racionalizirao porezni tretman globalnih korporacija u cijelom svijetu. Cilj je bio prikupiti stotine milijardi dolara poreznih prihoda za koje stručnjaci kažu da vlade svake godine gube zbog strategija izbjegavanja poreza na dobit.

Ali projekt se gotovo zaustavio tijekom prethodnih nekoliko godina.

"Apsolutno je pošteno reći da je Bidenova administracija to prekoračila", rekao je Daniel Bunn, potpredsjednik globalnih projekata u Tax Foundation, konzervativnom istraživačkom trustu u Washingtonu.

"Prošle godine, stvari su u osnovi bile u pat poziciji", rekao je. Trumpova administracija nije bila u potpunosti za plan uvođenja globalnog minimalnog poreza. Ali, rekao je, "Administracija Bidena ga je pokupila i doista bacila puno političkog kapitala u njega kako bi uvjerila druge zemlje da se trebaju potpisati na njemu."

U čemu je dogovor

Iako se mora pregovarati o mnogim detaljima, osnovna ideja koja stoji iza sporazuma jest da bi se od tvrtki trebalo tražiti da plaćaju barem neke poreze na dobit u zemljama u kojima se konzumiraju njihovi proizvodi i usluge, umjesto da sav svoj profit dodijele entitetima sa sjedištem u zemljama poreznih oaza.

Prijedlogom bi se primijenio sustav za raspodjelu udjela oporezive dobiti pojedinim zemljama u kojima se kupuju roba ili usluge tvrtke, a zatim bi se odredila porezna stopa od najmanje 15% na tu dobit.

Nadalje, u mjeri u kojoj postoje jurisdikcije koje odluče primijeniti nižu stopu i tvrtke koje odluče premjestiti neke operacije u te zemlje, prijedlog bi omogućio njihovim matičnim zemljama da naplaćuju dodatne poreze koji bi ravnotežu doveli do 15%.

Cilj je otežati ili onemogućiti državama utjecaj na odluke tvrtki o tome gdje će locirati sjedište i radnje koristeći snižene porezne stope kao mamac. Ideja je da ako se ne ostvari porezna prednost preseljenjem u određenu zemlju, takve će se odluke donositi na temelju poslovnih potreba, a ne poreznih stopa.


Prerano slavlje?

Tijekom brifinga u Bijeloj kući u petak, Brian Deese, direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća, dogovor je povezao s nastojanjem Bidenove administracije da poveća stopu poreza na dobit i provede druge reforme.

Sporazum OECD-a, rekao je, stvara „zamah za donošenje reforme poreza na dobit u Sjedinjenim Državama koja ne samo da će poboljšati konkurentnost SAD-a čineći ih privlačnijim za investiranje, nego ulaganje u preusmjeravanje proizvodnje i dobiti na jurisdikcije s niskim porezom, ali također donose prihod koji možemo uložiti u mjere za povećanje produktivnosti."

Iako je Bijela kuća brzo rekla da je postignuti sporazum glavni trijumf, postoje oni koji su skeptični u pogledu načina na koji će sporazum proći kad dođe vrijeme da se on stvarno provede.

Ostali izazovi

"Velika prepreka, koja nije puno zabilježena u izvješćima za tisak koje sam vidio, je vrlo, vrlo temeljna činjenica da se nacionalna zakonodavna tijela u demokratskim zemljama smatraju odgovornima za pisanje poreznih zakona", rekao je Gary Hufbauer, viši suradnik u Petersonu Institut za međunarodnu ekonomiju koji je prethodno obnašao više uloge povezane s međunarodnim oporezivanjem pri Ministarstvu finansija.

Konkretno u SAD, rekao je, „Odbor za financije Senata, Parlamentarni Odbor za sredstva i ostali kongresmeni i senatori, oni stvarno misle da pišu porezne zakone i neće pozdraviti sve što ima tajnica Yellen."

To vrijedi na razini Europske unije, gdje se svi porezni zakoni koji se primjenjuju na cijelu EU moraju jednoglasno usuglasiti. Nekoliko članica EU-a, uključujući Irsku, Mađarsku, Estoniju i Cipar, nisu potpisale sporazum najavljen ovog tjedna i možda se neće složiti s sudjelovanjem u budućnosti.

Drugi su stručnjaci bili zabrinuti zbog pravila koja razvodnjuju nacionalna zakonodavstva.

"Bez obzira na to što OECD smisli, sigurno će biti popriličnog petljanja", rekao je Thornton Matheson, stariji suradnik u Centru za poreznu politiku Urban-Brookings.

XS
SM
MD
LG