Linkovi

Savjetnici Bijele kuće upozoravaju na "neumoljivo" širenje COVID19 na zapadu SAD


Testiranje na koronavirus u Milvokiju, u Viskonsinu, (Foto: Rojters/Alex Wroblewski/Arhiva)
Testiranje na koronavirus u Milvokiju, u Viskonsinu, (Foto: Rojters/Alex Wroblewski/Arhiva)

Radna grupa Bijele kuće za koronavirus upozorava na dugotrajno i rasprostranjeno širenje COVID19 u zapadnom dijelu Sjedinjenih Država, a njeni članovi traže uvođenje oštrih mjera za subijanje zaraze.

Područje, u kojem se širi koronavirus, obuhvata i države koje će imati ključnu ulogu na predstojećim predsjedničkim izborima.

"Na veoma smo teškom putu. Krećemo se u pogrešnom smjeru", rekao je doktor Entoni Fauči, član radne grupe i direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Fauči je naveo da broj slučajeva koronavirusa raste u 47 država, a da su bolnice širom zemlje preopterećene.

"Ako se stvari ne promijene, ako nastavimo da se krećemo u ovom smjeru, biće mnogo patnji u ovoj zemlji kada je riječ o dodatnim slučajevima, hospitalizacijama i smrtnim slučajevima", rekao je Fauči u srijedu veče u intervjuu CNBC-iju.

Radna grupa Bijela kuće upozorila je države u centralnom i zapadnom dijelu zemlje da su neophodne agresivne mjere za suzbijanje koronavirusa, navodi se u nedjeljnim izvještajima za države, u koje je uvid imala kablovska mreža CNN.

"I dalje smo svjedoci neumoljivog, rasprostranjeg širenja u zajednicama na srednjem zapadu, gornjem zapadu i zapadu. To će zahtijevati uvođenje agresivnih mjera da bi se suzbilo širenje asimptomatičnih i simptomatičnih slučajeva", navodi se u jednom od izvještaja.

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden i demokrate u Kongresu oštro kritikuju odgovor administracije predsjednika Donalda Trumpa na pandemiju, koja je odnijela više od 227.000 života u SAD.

Trump se zalagao za otvaranje američke ekonomije, ponekad suprotno savjetu svojih zdravstvenih eksperata, dok su mnoge njegove pristalice u Mičigenu i drugim državama protestovale protiv restriktivnih mjera.

Šef kabineta Bijele kuće Mark Medouz pravdao je u četvrtak odgovor administracije i naglasio da se razvijaju lijekovi i vakcine.

"Znamo šta ne funkcioniše. Znamo da dugoročne restriktivne mjere i zatvaranje ekonomije i preporuka svima da ne izlaze iz kuće ne daju rezultate", rekao je Medouz za televizijsku mrežu CBS.

U ovom trenutku, nema poziva da se uvode restrikcije na nacionalnim nivou, ali zdravsteni eksperti traže od Amerikanaca da udvostruče napore na suzbijanju širenja koronavirusa. Medouz nije precizirao da li će Bijela kuća učestvovati u bilo kojoj novoj inicijativi u tom pogledu.

Trump je više puta umanjivao opasnost od virusa i tvrdio da se zemlja približava kraju pandemije, dok broj slučajeva naglo raste.

Radna grupa u izvještajima ističe i da je hladnije vrijeme jedan od glavnih faktora rasta zaraženih, s obzirom na to da se porodice i prijatelji više sastaju u zatvorenom prostoru. Takođe poziva države da što više podstiču građane da nose maske, drže fizičku distancu i izbjegavaju gužve na javnim mjestima.

Širom SAD raste i broj hospitalizacija, što je parametar na koji ne utiče obim testiranja. U 13 država, uglavnom na srednjem zapadu i zapadu, u srijedu je zabilježen rekordan broj hospitalizovanih pacijenata, pokazuje analiza Reutersa.

Viskonsin, jedna od "presudnih" država na izborima 3. novembra, je među 36 država u kojima je broj hospitalizacija porastao za najmanje 10 odsto u odnosu na prethodnu nedjelju. U Mičigenu, još jednoj odlučujućoj državi, registrovan je dnevni rekord od najmanje 3.500 novih slučajeva. U Ilinoisu je u srijedu bilo više od 6.000 novozaraženih, što je najveći rast u zemlji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG