Linkovi

Više od 1.200 žrtava koronavirusa za dan u SAD, prvi put od avgusta


Personnel administer coronavirus disease (COVID-19) tests in Milwaukee, Wisconsin, U.S., as cases spread in the Midwest, October 2, 2020.
Personnel administer coronavirus disease (COVID-19) tests in Milwaukee, Wisconsin, U.S., as cases spread in the Midwest, October 2, 2020.

Broj žrtava koronavirusa u Sjedinjenim Državama u srijedu je dostigao najveći nivo za dva mjeseca, što je još jedan dokaz novog zamaha pandemije širom zemlje.

Prema analizi Reutersa, prosječni broj preminulih od COVID-19 bio je oko 700 dnevno veći dio oktobra, da bi porastao na 1.237 u srijedu, što je najviše od 19. avgusta.

Broj novozaraženih počeo je da raste prije pet nedjelja, a zdravstveni eksperti su upozorili da će uslijediti i rast broja žrtava.

U Wisconsinu, jednoj od država koje bi mogle da odluče pobjednika na izborima 3. novembra, guverner Tony Evers apelovao je na građana "da ne izlaze iz kuće", nakon što je u toj državi, uz još pet, registrovan rekordan dnevni rast preminulih.

Od početka pandemije, u Americi je od COVID-19 preminulo više od 220.000 hiljada ljudi, što je najveći broj u svijetu. Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u SAD takođe je među najvećim u svijetu, posebno kada je riječ o razvijenim zemljama.

U SAD je, treći dan zaredom, zabilježeno više od 60.000 novozaraženih, dok je ukupan broj oboljelih premašio 8,3 miliona. Rast broja zaraženih je dijelom odraz i većeg testiranja u mnogim državama, mada veći broj hospitalizacija i žrtava nije povezan sa dodatnim testovima.

Zbog porasta broja slučajeva, zvaničnici u pojedinim državama ponovo su uveli određene restrikcije da bi suzbili širenje virusa.

U Illinoisu, jednoj od devet država u kojima je registrovan najveći dnevni rast zaraženih od početka pandemije, pojedini stanovnici planiraju da protestuju protiv novih ograničenja koja je najavio guverner J.B Pricker, uključujući i zabranu služenja obroka u restoranima u nekim okruzima.

Pandemija je osim zdravstvene, nanijela i ogromnu ekonomsku štetu, a mnogi Amerikanci jedva sastavljaju kraj s krajem, dok se u Washingtonu pregovara o još jednom paketu pomoći.

Broj Amerikanaca koji su se prijavili za pomoć za nezaposlene pao je više od očekivanog prošle nedjelje, ali je i dalje visok.

"Milioni ljudi su i dalje nezaposleni zato što se nisu vratili mnogi poslovi izgubljeni tokom najvećeg ekonomskog pada u istoriji", ocenio je glavni. ekonomista kompanija "MUFG" u New Yorku Chris Rupkey​.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG