Linkovi

Nagli rast novozaraženih u SAD - više od 76.000 za dan


Testiranje na koronavirus u Milwaukeeu, 21. oktobar 2020.(Foto: Rojters/Bing Guan)
Testiranje na koronavirus u Milwaukeeu, 21. oktobar 2020.(Foto: Rojters/Bing Guan)

Broj novih slučajeva COVID-19 u Sjedinjenim Državama u četvrtak je bio drugi najveći od izbijanja pandemije, dok se koronavirus ubrzano širi u gotovo svakom regionu u zemlji.

Ubrzava se rast broja zaraženih, hospitalizacija i žrtava, dok hladnije vrijeme zahvata veći dio zemlje. Sa 76.195 novih slučajeva registrovanih u četvrtak, Amerika se približava dnevnom rekordu od 77.299 novozaraženih koji je zabilježen 16. jula, pokazuje analiza agencije Reuters.

Samo je Indija prijavila više slučajeva za jedan dan: 97.894, 17. septembra.

U porastu je i broj preminulih - u četvrtak je registrovano 916 žrtava, dan nakon što je prvi put od avgusta od koronavirusa za dan umrlo najmanje 1.200 ljudi. Broj žrtava porastao je za 13 odsto u odnosu na prošlu nedjelju, kada je prosjek bio 785 preminulih dnevno.

Istovremeno, broj oboljelih od COVID-19 u bolnicama dostigao je najviši nivo u protekla dva mjeseca. Širom zemlje, hospitalizovano je gotovo 41.000 zaraženih, što je rast od 34 odsto u odnosu na 1. oktobar.

Sjeverna Dakota, sa 887 novih slučajeva u četvrtak, i dalje je najteže pogođena država, ako se uzme u obzir broj novozaraženih po glavi stanovnika, a zatim slijede Južna Dakota, Montana i Wisconsin.

Kada je riječ o ukupnom broju, Texas je u četvrtak zabilježio najveći broj novih slučajeva - 6.820, a zatim slijedi California sa 6.365.

U osam američkih država zabilježen je rekordni dnevni rast zaraženih, zbog čega su pojedini guverneri uveli nove restrikcije, uključujući i ograničenja na poslovanje barova i restorana u nekim dijelovima Illinoisa.

Colorado, Illinois, Indiana, Montana, Sjeverna Dakota, Ohio, Oklahoma i Utah prijavili su najveći dnevni rast oboljelih od izbijanja pandemije.

U sedam država je rekordan broj oboljelih od COVID-19 u bolnicama: Iowa, Kentucky, Oklahoma, South Dakota, Tennessee, Wisconsin i Wyoming. Broj hospitalizovanih pacijenata na srednjem zapadu u četvrtak je dostigao 11.369, rekord sedmi dan zaredom.

Sjeveroistok zemlje je jedini region u SAD bez naglog porasta broja novih slučajeva koronavirusa, ali i u tom području postoji trend rasta zaraženih, zbog čega su državne škole u Bostonu ove nedjelje u potpunosti prešle na online nastavu. Vermont je svijetla tačka - sa 16 novih slučajeva u četvrtak i bez hospitalizovanih pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U državi New York, teško pogođenoj pandemijom tokom proljeća, prvi put će biti otvoreni bioskopi, ali uz ograničenja i kapacitet od 25 odsto. Međutim, u gradu New Yorku pozorišta će i dalje biti zatvorena.

Broj zaraženih naglo raste i u Evropi, a globalni broj novooboljelih dostigao je u srijedu dnevni rekord od 423.290.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG