Linkovi

Tužiteljstva SAD i BiH dvije godine istraživala osumnjičenu pripadnicu jedinice koja je počinila ratne zločine


Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH
Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine saopćilo je 4. decembra da su u protekle dvije godine putem međunarodne pravne pomoći asistirali kolegama iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u identificiranju i procesuiranju Nade Radovan Tomanić.

Nada Radovan Tomanić, porijeklom iz BiH, uhapšena je u Morgantownu u Zapadnoj Virdžiniji.

Osumnjičena je da je imigracijskim vlastima SAD prikrila podatke da je bila pripadnica Specijalnog odreda posebne namjene pri štabu Vrhovne komande Zulfikar Armije RBiH i sudjelovala u nečovječnim postupanjima prema žrtvama srpske nacionalnosti na planini Igman 1993. godine.

Iz Tužiteljstva BiH su saopćili da se zahvaljuju partnerskim institucijama SAD-a na pomoći u borbi protiv nekažnjenosti nečovječnog postupanja tijekom rata u BiH.

Naveli su i da će biti u daljnjem kontaktu i pružati pomoć kolegama u SAD-u u procesuiranju osumnjičene Radovan Tomanić.

Prema postojećim navodima sudova za ratne zločine počinjene u BiH, na planini Igman kod Sarajeva na mjestu nekadašnjeg Hotela Mrazište je tokom 1993. godine formirano mjesto zatočenja za osobe srpske i hrvatske nacionalnosti.

Ljudi su na tu lokaciju dovedeni iz drugih zatočeničkih objekata kao što su Silos u Tarčinu kod Sarajeva i Musala u Konjicu.

Zatočenici su bili podvrgnuti nehumanim uvjetima, psihičkim, fizičkim i seksualnim zlostavljanjima i premlaćivanju.

Upravu nad objektom imala je jedinica za posebne namjene "Zulfikar", čije je zapovjedništvo bilo smješteno u ovom hotelu.

Sud BiH je 14. juna 2013. godine potvrdio optužnicu kojom se Nedžad Hodžić i Dževad Salčin iz nekadašnje jedinice "Zulfikar" terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u nekadašnjem hotelu Mrazište na Igmanu.

Dževad Salčin je 2016. godine osuđen na dvije godine zatvora, dok je predmet protiv Nedžada Hodžića, prema posljednim podacima od 2016. godine, bio stavljen u stanje "mirovanja" zbog bolesti i zdravstvenog stanja optuženog.

Pripadnici jedinice za posebne namjene Armije Republike BiH "Zulfikar" su prema optužnici u odvojenom predmetu optuženi da su 16. aprila 1993. godine u mjestu Trusina u općini Konjic ubili 22 osobe - 15 civila i sedam pripadnika tadašnje jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali.

Za ovaj zločin u Trusini pred Sudom BiH pravomoćno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina, Rasema Handanović na pet i pol te Mensur Memić na deset godina zatvora.

Osuđeni su i Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Dževad Salčin i Senad Hakalović pravomoćno su oslobođeni odgovornosti za zločine.

Za zločin u Trusini optužen je i komandant jedinice "Zulfikar" Ališpago, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje bilo prekinuto.

U američkoj optužnici se navodi da je Nada Radovan Tomanić prilikom podnošenja zahtjeva za naturalizaciju lagala da nikoga nije progonila zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja.

Ako bude osuđena, prijeti joj maksimalna kazna od deset godina zatvora po svakoj tački. Osuda bi također rezultirala automatskim oduzimanjem američkog državljanstva.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG