Linkovi

Biden hvali glasanje u Senatu o ključnom zakonu njegove ekonomske agende


Predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris tokom konferencije za štampu o dvopartijskom zakonu o infrastrukturi, u Bijeloj kući, 10. avgusta 2021.
Predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris tokom konferencije za štampu o dvopartijskom zakonu o infrastrukturi, u Bijeloj kući, 10. avgusta 2021.

"Danas smo dokazali da demokratija još uvijek može da funkcioniše", rekao je predsjednik SAD Joe Biden nakon što su se senatori obje stranke okupili u utorak kao bi odobrili infrastrukturni plan vrijedan hiljadu milijardi dolara.

Glasanjem u Senatu od 69 do 30 prijedlog zakona se sljedećeg mjeseca šalje na razmatranje Predstavničkom domu.

Prolaz u Domu je manje siguran, a neke progresivne demokrate kažu da je ukupna potrošnja koju on predviđa premala. Ali predsjednik je pozdravio akciju od utorka kao korak bliže "ulaganju 'jednom u generaciji' u infrastrukturu naše zemlje".

Ako se odobri, paket će pokrenuti jedan od najvećih javnih poduhvata u Sjedinjenim Državama u posljednjih nekoliko decenija, kako bi se popravili dotrajali putevi i mostovi, proširila usluga širokopojasnog interneta i zamijenile cijevi pravljene od olova koje se koriste za dopremanje pitke vode.

Biden se lično zahvalio republikanskom lideru u Senatu, Mitchu McConnellu​, na podršci zakonu.

McConnell i 18 drugih republikanaca pridružili su se grupi od svih 50 članova poslaničkog kluba demokrata kako bi odobrili zakon o infrastrukturi.

Republikanci koji su zakon podržali ignorisali su molbe bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da se glasa protiv.

"Tiho sam godinama govorio da je Mitch McConnell​ precijenjeni čovjek u politici - sada ne moram više da šutim", rekao je Trump u izjavi neposredno prije glasanja u Senatu.

Dok je bio na funkciji, Trump je podržavao još veći paket infrastrukture koji se nikada nije ostvario.

"Nakon godina i godina 'nedjelje infrastrukture', na pragu smo infrastrukturne decenije za koju zaista vjerujem da će transformisati Ameriku", rekao je Biden, suprotstavljajući svoje zakonodavne napore naporima svog prethodnika.

"Dvopartijska saradnja je jedini način za stvaranje trajne politike u podijeljenoj zemlji", rekao je u saopštenju Jason Grumet​ osnivač i predsjednik Centra za dvopartijsku politiku. "Naporan rad i hrabrost koje su pokazali senatori iz obe stranke i Bijele kuće zaslužuju priznanje, ali ima još posla koji treba obaviti. Ohrabrujemo Dom da brzo djeluje kako bi unaprijedio ovo zakonodavstvo i napravio pozitivnu promjenu u životu svakog Amerikanca".

Predsjedavajuća Predstavničkim domom Nancy Pelosi objavila je saopštenje u kojem kaže da će njeno vijeće nastaviti da radi sa Senatom "kako bi osigurali da naši prioriteti za ljude budu uključeni u konačnu infrastrukturu i pakete za pomirenje, na način koji je izdržljiv i koji će 'Izgraditi bolje'".

Zakon za narod sadrži opsežne zakone o biračkim pravima koje je prethodno usvojio Predstavnički dom.

Paket potrošnje za infrastrukturu - kod kog će gotovo polovina biti finansirana iz novog vladinog ifnansiranja - također predviđa izgradnju nove kanalizacije, proširenje putničkih željezničkih i tranzitnih sistema i modernizaciju aerodroma.

Grupa od 10 centrističkih republikanskih i demokratskih zakonodavaca složila se prije više od mjesec dana oko nacrta dogovora, ali od tada su bile potrebne nedjelje da se izrade pojedinosti zakona, koji je pisan na više od 2.700 stranica.

Biden je rekao da bi zakon "stvorio milione dobrih sindikalnih radnih mjesta u cijeloj zemlji", od kojih se većina bavi građevinarstvom.

Senator Mike Lee bio je jedan od republikanaca koji je glasao protiv zakona, nazivajući ga drastičnim proširenjem federalne moći i tvrdeći da on pogoršava "našu već opasnu inflaciju".

Porezi i propisi koje donosi zakon "će ometati i naštetiti našoj infrastrukturi", dodao je Lee u tweetovanoj izjavi.

Biden je ranije izjavio da je potrošnja neophodna za ekonomski rast i za takmičenje sa glavnim američkim ekonomskim rivalom, Kinom.

"Ova vrsta ulaganja u infrastrukturu ima dugu podršku, a dvopartijski pristup pokazuje da se naši zakonodavci zaista mogu okupiti kako bi postigli transformacijske promjene", rekao je u izjavi predsjednik i izvršni direktor Nacionalnog udruženja proizvođača Jay Timmons. "Sada pozivamo članove Predstavničkog doma da slijede primjer Senata, usvoje ovaj dvostranački prijedlog zakona i bez odlaganja ga pošalju na predsjednički sto na potpis."

Sljedeće što će Senat razmotriti je Bidenov mnogo veći prijedlog zakona o socijalnoj zaštiti od 3,5 hiljada milijardi dolara koji bi obezbjedio univerzalnu nastavu u predškolskim ustanovama, besplatne časove na koledžima u zajednicama, proširenu zdravstvenu zaštitu za starije Amerikance i finansiranje brige o djeci. Također bi finansirao borbu protiv efekata klimatskih promjena, unio izmjene u zakon o imigraciji i pokušao da snizi cijene lijekova koji se izdaju na recept.

Republikanci jednoobrazno pokreću prijedlog, a za sada ga niko ne podržava.

Demokrate u Senatu nadaju se da će se udružiti kako bi usvojili nacrte potrošnje sa 51:50 glasova, uz prelomni glas potpredsjednice Kamale Harris. Ali, za to bi moglo da bude neophodno mjeseci pregovaranja i u Senatu, i u Predstavničkom domu, zajedno sa Bidenom i njegovim pomoćnicima, kako bi se razjasnile specifičnosti zakona.

XS
SM
MD
LG