Linkovi

Biden najavljuje mjere protiv oružanog nasilja u SAD


Američki predsednik Džo Bajden govori o oružanom nasilju na skupu u Pensilvaniji (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Američki predsednik Džo Bajden govori o oružanom nasilju na skupu u Pensilvaniji (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će zabraniti poluautomatsko oružje i da će finansirati policajce, u govoru na početku posjete Pensilvaniji uoči izbora za Kongres u novembru.

Ni jedna stranka nema ubjedljivu podršku birača u Pensilvaniji, zbog čega je ona politički važna i za demokrate i republikance.

Biden je od Kongresa zatražio da odobri 37 milijardi dolara za programe za sprječavanje kriminala i da se dio tih sredstava izdvoji za policiju da bi se smanjila oružana krivična djela, koja su u porastu u Americi. Biden je takođe kritikovao republikanske članove Komgresa koji su protiv njegovih planova da se finansiraju organi za sprovođenje zakona i smanji oružano nasilje.

"Odlučan sam da zabranim poluautomatsko oružje u zemlji - odlučan. Moramo da preduzmemo akciju zbog sve one djece koja ginu na našim ulicama svakog dana, a o kojima se ne govori u vijestima", poručio je Biden.

Posjeta malom gradu Vilks Baru takođe omogućava Bidenu da se usredsredi na glavne primjedbe birača, u ključnoj državi Pensilvaniji koja mu je omogućila da pobijedi na predsjedničkim izborima i gdje se vodi trka za jedno od nekoliko mjesta u Senatu koja će odlučiti o većini u gornjem domu američkog Kongresa, prenosi agencija Reuters.

Biden je tokom obraćanja takođe rekao da je zgađen "napadima na FBI" nakon što su agenti biroa pretresli kuću bivšeg predsjednika Donalda Trumpa ranije ovog mjeseca.

Dodao je i da je protiv ukidanja finansiranja FBI-a. Trumpova kuća na Floridi, Mar-a-Lago, pretresena je u okviru istrage o tome da li je bivši predsjednik nelegalno zadržao vladina dokumenta. Trump je optužio FBI za lov na vještice, a njegova retorika podstakla je prijetnje protiv agencija na internetu.

Trump, koji razmišlja da se ponovo kandiduje na izborima 2024. godine, održaće miting u istom gradu u subotu.

Kao i 2020. godine, kada je Biden izabran za predsednika, Pensilvanija će biti jedna od ključnih država i na izborima za Kongres u novembru i predsjedničkim izborima 2024. godine.

Uoči izbora u novembru, mnogi republikanski kandidati optužuju demokrate da nisu spremne da se bore protiv kriminala u nekim dijelovima zemlje.

Takođe pokušavaju da ih povežu sa pokretom da se "ukine finansiranje policije", koji je nastao nakon protesta za rasnu pravdu 2020. godine. Mnoge demokrate, među kojima je i Biden, nikada nisu podržavale ukidanje sredstava za policiju.

Stopa žrtava oružanog nasilja porasla je za 35 odsto 2020. godine, na najviši nivo od 1994., a veliki broj su bili mladi Afroamerikanci, pokazuje izvještaj Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), objavljen u maju.

Bidenov plan obuhvata 13 milijardi dolara u federalnom budžeru narednih pet godina za zapošljavanje i obuku dodatnih 100.000 policajaca. Za taj prijedlog je potrebno odobrenje Kongresa.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG