Linkovi

Biden o pooštravanju mjera protiv Covida: Ovo je pandemija nevakcinisanih


Joe Biden tokom obraćanja u Bijeloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Joe Biden tokom obraćanja u Bijeloj kući (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Američki predsjednik Joe Biden objavio je da će federalni službenici, poslodavci i zdravstveno osoblje biti u obavezi da poštuju strožija pravila o vakcinisanju.

To je, kako je objasnio, jedna od novih mjera donijeta u pokušaju spriječavanja širenja pandemije Covida 19 u Sjedinjenim Državama usljed dominantne delta varijante virusa.

"Nema više čekanja. Sekretarijat za rad uvešće pravilo da svi poslodavci koji imaju više od 100 zaposlenih treba da se pobrinu da budu vakcinsani ili da svake nedjelje imaju negativan test na koronavirus. Obuzdaćemo širenje virusa tako što ćemo povećati broj vakcinisanih. Proširujem obaveznu vakcinaciju za kadrove u zdravstvenom sektoru i potpisaću izvršnu uredbu da svi zaposleni u federalnoj službi budu vakcinisani - što važi za zaposlene i angažovane po ugovoru", rekao je Biden, dodavši da zaposleni u državnoj službi ne bi trebalo da imaju mogućnost da nedjeljnim testiranjem na Covid izbjegnu vakcinaciju.

Mjere o kojima je govorio predsjednik, obraćajući se iz Bijele kuće, mogle bi obuhvatiti stotinu miliona američkih građana.

Biden je istakao da SAD raspolaže sredstvima za obuzdavanje pandemije, u vidu efikasnih i bezbjednih vakcina, istovremeno iznijevši kritike na račun oko 80 miliona građana koji se još nisu vakcinisali.

"Vakcine obezbjeđuju zaštitu imunizovanim građanima. Međutim, istovremeno čujemo priče o bolnicama preplavljenim pacijentima na samrtničkim posteljama - koji nisu bili vakcinisani. Ovo je pandemija nevakcinisanih. Iako imamo program imunizacije i vakcine su dostupne na 80.000 mjesta širom zemlje - 80 miliona ljudi je nevakcinisano! Pojedini zvaničnici koji podrivaju borbu protiv Covida-19. Brojni građani rade svoj dio posla, međutim četvrtina populacije nije primila niti jednu vakcinu. Bolnice su prepunjene i nema mjesta za građane koji boluju od drugih bolesti", poručio je, između ostalog, predsjednik u obraćanju.

"Šta je još potrebno čekati, šta još treba da vidite?", upitao je Biden u dijelu obraćanja za koje je rekao da je upućeno nevakcinisanim građanima.

"Vakcina je besplatna i njenu upotrebu odobrila je Federalna agencija za hranu i lijekove (FDA). Učinite pravu stvar - poslušajte glasove nevakcinisanih građana koji leže širom bolnica i govore - 'Samo da sam se vakcinisao'", istakao je američki predsjednik.

Nova pravila, od kojih se očekuje da doprinesu suzbijanju pandemije Covida-19, donose se u trenutku kada delta varijanta tog virusa uzrokuje porast broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva, posebno u područjima Amerike u kojima su stope imunizacije i dalje niske.

Prema podacima Centara za prevenciju bolesti i zaraza (CDC) u SAD-u je vakcinisano više od 53 posto građana - uključujući oko dvije trećine odrasle populacije. Prema podacima univerziteta Johns Hopkins, od posljedica Covida do sada je preminulo više od 653.000 američkih građana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG