Linkovi

Pfizer vakcina smanjuje rizik obolijevanja trudnica od COVID-19


Vakcinacija Pfizerovom vakcinom u Kaliforniji, august 2021.
Vakcinacija Pfizerovom vakcinom u Kaliforniji, august 2021.

Nova opservacijska kohortna studija trudnica u Izraelu otkrila je da su dvije doze vakcine Pfizer 97% efikasne protiv simptomatske infekcije i 89% efikasne protiv hospitalizacije povezane s COVID-19 kod ove populacije.

Kumulativna incidenca kod vakcinisanih trudnica je niža nego kod nevakcinisanih.

U ovoj studiji su posmatrane trudne žene bez prethodne istorije infekcije koronavirusom SARS-CoV-2 u periodu između decembra 2020. i juna 2021. Poređeno je preko 10 000 trudnica vakcinisanih vakcinom Comirnaty of Pfizer-BioNtech (mRNA BNT162b2) s 10 000 nevakcinisanih trudnica.

Zaključak studije, objavljene u Nature Medicine početkom septembra je da vakcina mRNA BNT162b2 ima visoku efikasnost kod trudnica, i to sličnu procijenjenoj efikasnosti ove vakcine u opštoj populaciji.

Ipak treba naglasiti da je ova studija provedena u vrijeme kada Delta varijanta nije bila toliko raširena. Nažalost, danas vidimo i slučajeve proboja vakcinalnog imuniteta usljed infektivnosti i agresivnosti Delta varijante, ali to ne znači da vakcine nisu efikasne – one i dalje dobro štite od zaraze, smanjuju rizik zaraze, a u slučaju proboja imuniteta, smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti. Vakcinisani su kraće bolesni i kraće zarazni.

Treba podsjetiti na činjenicu da COVID-19 po trudnice predstavlja veliki rizik, zbog niza komplikacija, između ostalog i tromboza.

Iako su se ove vakcine pokazale djelotvornim i bezbjednim za trudnice, kao i za žene koje planiraju trudnoću, te se pokazalo da ne izazivaju sterilitet jer se dosta vakcinisanih žena zatrudnilo, u BiH još nema preporuka niti rutine vezano za vakcinaciju trudnica. Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kažu kako u trenutnim važećim preporukama ne postoji preporuka za vakcinaciju trudnica. U entitetu Republika Srpska, iako nisu date zvanične preporuke, trudnice se mogu vakcinisati, uz saglasnost ljekara, međutim, malo se žena odlučuje na ovaj korak.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG