Linkovi

Bube omele let novinara koji prate Bidenovu posjetu Evropi


Cikade vrste X izlaze iz zemlje na svakih 17 godina, a njihov broj se mjeri milijardama.
Cikade vrste X izlaze iz zemlje na svakih 17 godina, a njihov broj se mjeri milijardama.

Čarter-let novinara koji prate posjetu predsjednika Joe Bidena Evropi odložen je najmanje pet sati u utorak uveče, pošto su cikade - veliki insekti koji su se trenutno u ogromnom broju izlegli u regionu - po svemu sudeći zapušile motore aviona.

Mediji prenose da je avion za novinare trebalo da poleti sa aerodroma Dales u Virdžiniji u utorak u 9 uveče po lokalnom vremenu. Međutim, novinarima okupljenim u obližnjem hotelu, rečeno je da je polazak odložen zbog "problema sa cikadama" i da avion neće poletjeti prije 2:40 noću.

Portparolka kompanije Delta Airlines potvrdila je za Washington post da su cikade unutar motora spriječile avion da poleti, zbog čega su bili potrebni novi avion i novi pilot. Još nije poznato koliko je cikada ušlo u motore i na koji način su poremetile mehanizam.

Washington je među 14 država, pretežno na istočnoj obali SAD, koje periodično preplave cikade. Milijarde insekata pojavile su se prošlog mjeseca nakon što su 17 godina provele ispod zemlje u obliku larve, da bi zatim odbacile svoje ljušture i počele da se pare, uz snažan zvuk krila. Kada su u velikim grupama, zvuk cikada može da bude zaglušujući i čuje se kilometrima daleko.

Iako su potpuno bezopasne, ove bube su po svemu sudeći svuda i na svemu u području Washingtona. Čak i predsjednik Joe Biden nije bio pošteđen, pošto ga je "napala" jedna cikada dok se ukrcavao u predsjednički avion u srijedu rano ujutru, uz poruku novinarima "čuvajte se cikada!"

Entomolozi kažu da su periodične cikade vrsta insekata koja postoji samo u SAD a grupa koja se pojavila prošlog mjeseca zove se "leglo X" (Brood X). Dok postoje brojne porodice periodičnih cikada koje se pojavljuju striktno na 13 ili 17 godina, i to različitih godina, leglo X je jedno od najvećih i najupadljivijih.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG