Linkovi

Biden danas govori pred oba doma Kongresa


Arhiva - Predsjednik SAD Joe Biden govori u Istočnoj sobi Bijele kuće, u Washingtonu, 15. aprila 2021.
Arhiva - Predsjednik SAD Joe Biden govori u Istočnoj sobi Bijele kuće, u Washingtonu, 15. aprila 2021.

Očekuje se da će američki predsjednik Biden govoriti o svom cilju da stupi u kontakt sa drugim narodima i preuzme vodeću ulogu na svjetskoj sceni, dok se obraća u srijedu uveče zajedničkoj sjednici Kongresa.

Sekretarica za štampu Bijele kuće Džen Psaki rekla je uoči govora da će Bidenovi komentari o spoljnoj politici uključivati "vraćanje američkog sjedišta u svijetu, koje su to naše vrijednosti kao zemlje". Rekla je da će predsjednik vjerovatno govoriti o brojnim spoljnopolitičkim prioritetima, "uključujući naš angažman sa Kinom".

Nastojanje Bidenove administracije da više sarađuje sa saveznicima, što je ovog mjeseca uključivalo i koordinaciju sa kolegama članicama NATO-a na povlačenju trupa iz Afganistana, odstupanje je od četvorogodišnje spoljne politike pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom koja se fokusirala na davanje prioriteta američkim interesima.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nansi Pelosi pozvala je Bidena u prostorije Doma da govori o "viziji rješavanja izazova i prilika ovog istorijskog trenutka", u govoru koji dolazi kada predsjednik obilježava 100 dana od stupanja na dužnost.

Psaki je rekla da je glavna politička inicijativa koju će Biden naglasiti domaći program za "ulaganje u obrazovanje i brigu o djeci".

Rekla je da će on takođe govoriti o naporima administracije u borbi protiv pandemije koronavirusa i nezaposlenosti, kao i o imigraciji, reformi policije i bezbjednosti oružja.

Administracija planira govor kao polaznu tačku za traženje podrške Bidenovim inicijativama, s tim što predsjednik, potpredsjednica Kamala Harris i članovi Bidenovog kabineta planiraju da putuju u različite dijelove zemlje radi događaja u četvrtak i petak.

Republikanci će pokušati da se suprotstave Bidenovoj poruci uzvratnim govorom senatora iz Južne Karoline Tima Skota u srijedu.

Tipično, predsjednički govor prije zajedničkog zasedanja Kongresa uključivao bi pozvanu publiku od 535 članova Doma i Senata, potpredsjednika, članove kabineta, šefove Združenog štaba, sudije Vrhovnog suda, članove diplomatskog kora i određeni broj specijalnih gostiju koji sjede sa prvom damom, neke koji naglašavaju određenu politiku koju predsjednik u govoru želi da istakne.

Publika u srijedu biće ograničenija. Očekuje se da će sudija Vrhovnog suda Džon Roberts biti jedini prisutni sudija. Psaki je takođe rekla da neće biti tradicionalnog prostora za sjedenje sa prvom damom Jill Biden i gostima, kao i da će članovi vlade gledati govor od kuće.

Neprisustvovanje članova kabineta u Predstavničkom domu takođe eliminiše još jednu tradiciju povezanu sa obraćanjima. Da bi se osigurao kontinuitet vlade u slučaju katastrofe, jedan član kabineta obično se bira da bude podalje od Kapitola, tako da visoki zvaničnici nisu svi na istom mjestu.

Govor u srijedu održaće se pod jakim obezbjeđenjem, a prsten ograde i dalje će stajati u neposrednoj blizini oko Kapitola nakon što su Trumpove pristalice 6. januara napale tu lokaciju. Obezbjeđenje je u Vašingtonu nakon napada donekle ublaženo, a produžena ograda na brdu Capitol Hill i druga privremena ograda koja se protezala izvan kompleksa Bijele kuće sada su uklonjene.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG