Linkovi

Klimatske promjene jedan od Bidenovih prioriteta


FILE - In this Saturday, July 22, 2017, file photo, a polar bear stands on the ice in the Franklin Strait in the Canadian Arctic Archipelago. The U.N.’s climate chief Patricia Espinosa says deadlines set by some of the world's top polluters to end…
FILE - In this Saturday, July 22, 2017, file photo, a polar bear stands on the ice in the Franklin Strait in the Canadian Arctic Archipelago. The U.N.’s climate chief Patricia Espinosa says deadlines set by some of the world's top polluters to end…

Dok se novoizabrani predsjednik Joe Biden priprema za preuzimanje Bijele kuće od predsjednika Donalda Trumpa, stručnjaci predviđaju gotovo potpuni preokret u klimatskoj politici.

Trumpove su godine obilježile popuštanje propisa o proizvođačima fosilnih goriva, snižavanje standarda učinkovitosti za vozila i uređaje i prezir prema međunarodnim klimatskim sporazumima. Iako je klimatske promjene odbacio kao "podvalu", Trump se više puta hvalio da je "od prvog dana moja administracija postavila glavni prioritet osigurati da Amerika bude među najčišćim zrakom i najčišćom vodom na planeti."

S druge strane, Biden je klimatske promjene proglasio jednim od glavnih prioriteta kojima će se njegova administracija pozabaviti odmah po stupanju na dužnost.

Izabrani predsjednik vodio je kampanju za plan od 1,7 biliona dolara za prijelaz na 100% čiste izvore energije do 2050. To je pristup koji će prožeti gotovo svaki aspekt vlade i gospodarstva mjerama za postupno smanjenje emisija stakleničkih plinova koji doprinose globalnom zagrijavanju.

No, vjerojatno će se suočiti s otporom. Dok njegova Demokratska stranka kontrolira Zastupnički dom, kontrola nad Senatom - koji je trenutno u rukama republikanaca - visi na izborima u januaru u Džordžiji koji uključuju dva mjesta u Senatu na kojima se favoriziraju republikanci.

Predsjednik Trump također je imenovao mnoštvo konzervativnih sudaca na federalne sudove u cijeloj zemlji, uključujući Vrhovni sud, koji će vjerojatno biti skeptični prema rastućim vladinim propisima.

Administracija Bidena još uvijek mora povući poluge, kažu stručnjaci. Evo četiri.

U.S. President-elect Joe Biden and Vice President-elect Senator Kamala Harris answer questions from reporters following an online meeting with members of the National Governors Association (NGA) executive committee in Wilmington, Delaware, U.S., November
U.S. President-elect Joe Biden and Vice President-elect Senator Kamala Harris answer questions from reporters following an online meeting with members of the National Governors Association (NGA) executive committee in Wilmington, Delaware, U.S., November

Koristiti cijelu vladu

Mnogi stručnjaci očekuju da Biden ulije klimatske promjene u gotovo sve što vlada radi.

To započinje State Departmentom, gdje se očekuje da se Biden odmah pridruži pariškom klimatskom sporazumu Ujedinjenih naroda iz 2015. godine.

Agencija za zaštitu okoliša i Odjel za energetiku nastavit će se fokusirati na smanjenje stakleničkih plinova.

No, klimatske promjene vjerojatno će se pojaviti i na dnevnom redu drugih agencija. Primjerice, Ministarstvo poljoprivrede može učiniti više na promicanju načina na koje poljoprivrednici, stočari i šumari mogu koristiti prirodne sustave za pohranu ugljika.

"To bi doista moglo pomaknuti iglu o klimi, a također bi moglo proširiti skup dionika koji vide klimatski napredak u svom strateškom interesu", rekla je Sasha Mackler, direktorica energetskog projekta u Dvostranačkom političkom centru.

Trumpovo Ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je saveznu zemlju za razvoj fosilnih goriva. Očekuje se da će Biden preokrenuti taj trend, ne samo ograničavajući bušenje nafte i plina, već i otvaranje zemljišta za obnovljive izvore energije.

"Tamo gdje agencije koje iznajmljuju zemljište za te projekte stavljaju svoje razloge u energiju", napomenuo je Joseph Majkut, direktor klimatske politike u centru Niskanen, institutu za istraživanje politike sa sjedištem u Washingtonu.

Biden će vjerojatno odabrati klimatske jastrebove kako bi zaposlio ključna regulatorna tijela, rekao je, uključujući Federalnu regulatornu komisiju za energiju i Komisiju za vrijednosne papire.

"Bit će pritisak na DIP da uspostavi zahtjeve za otkrivanjem javnih tvrtki koje će ih prisiliti da mjere svoju izloženost riziku od klimatskih promjena i riziku od klimatskih promjena", rekao je odvjetnik za zaštitu okoliša Kyle Danish s Van Nessom Feldmanom za podcast Centra za strateške i međunarodne studije 'Energy 360.

Također, "očekujte da će vlada upotrijebiti moć torbice", dodao je Danski.

Primjerice, državni financirani građevinski projekti kupuju ogromnu količinu betona koji se prodaje u Sjedinjenim Državama. Ako bi vlada nametnula zahtjeve za ugljičnim otiskom građevinskih materijala, "to bi moglo potaknuti potencijalno značajno smanjenje emisija u lancu opskrbe", rekao je.

Vratiti vraćanja

Jedan od najznačajnijih načina na koji će Bidenov tim utjecati je jednostavno ne braneći promjene Trumpove vladavine.

Mnogi od najznačajnijih Trumpovih vraćanja klimatske politike suočeni su s pravnim izazovima.

Gotovo polovica američkih država tužila je Trumpovu administraciju zbog popuštanja pravila koja reguliraju standarde učinkovitosti vozila i ukidanja sposobnosti Kalifornije da postavlja strože standarde.

Dvadeset država tužilo je zbog popuštenih pravila o emisijama metana, moćnog stakleničkog plina, iz naftne i plinske industrije.

"Nije previše teško poništiti i zamijeniti pravila koja se još vode u sporu", rekao je David Bookbinder, glavni savjetnik u centru Niskanen.

Trumpov tim povukao je i revidirao nekoliko osporenih pravila Obamine administracije, napomenuo je, uključujući standarde učinkovitosti vozila koji su se sada vratili na sud.

FILE - A mechanized shovel loads a haul truck with coal at the Spring Creek coal mine near Decker, Mont., April 4, 2013. A federal judge in Montana says the Trump administration failed to consider the environmental effects of resuming coal sales from fede
FILE - A mechanized shovel loads a haul truck with coal at the Spring Creek coal mine near Decker, Mont., April 4, 2013. A federal judge in Montana says the Trump administration failed to consider the environmental effects of resuming coal sales from fede

Strožiji propisi

Budući da je kontrola nad Kongresom vjerojatno podijeljena, Biden će se suočiti s istim izazovom donoseći opsežne zakone kao i predsjednici Barack Obama i Trump. Zbog toga je uloga propisa izvršne vlasti važnija.

Tamo gdje je Trump olabavio pravila, Biden će ih vjerojatno pooštriti.

Gotovo svaka velika promjena pravila o okolišu s bilo koje strane političkog spektra suočila se s pravnim izazovima. Iako se sudovi naginju konzervativno, stručnjaci kažu da bi stroža pravila mogla preživjeti parnicu.

"Vjerojatnije je da će sudovi pretpostaviti da li će agencija utvrditi što je tehnološki izvedivo", rekao je Danish. "Tu su agencije na svom najsigurnijem, najtradicionalnijem terenu."

Osim poništavanja Trumpovih povratka, Biden će vjerojatno nametnuti stroža pravila o curenju metana i učinkovitosti vozila.

Vjerojatna su i stroža pravila u elektroenergetskom sektoru. Vrhovni sud presudio je 2007. godine da Agencija za zaštitu okoliša mora regulirati ugljični dioksid kao onečišćujuću tvar, ali agencija nije smislila način na koji bi to moglo podnijeti pravni izazov i kresanje.

Više od polovice američkih država već zahtijeva od elektroenergetskih tvrtki da proizvode određeni postotak električne energije iz izvora koji ne stvaraju stakleničke plinove. Administracija Bidena može predložiti nacionalni zahtjev. No, stručnjaci kažu kako bi to moglo biti teže na sudovima.

"Mislim da zaista treba zakonodavstvo da bi se to postiglo najučinkovitije", rekao je Mackler.

FILE - The U.S. Capitol dome and its reflection are seen in Washington, Jan. 15, 2020.
FILE - The U.S. Capitol dome and its reflection are seen in Washington, Jan. 15, 2020.

Raditi sa Kongresom

Klimatsko zakonodavstvo vjerojatno će i dalje biti teško "prodati" ako Senat ostane pod kontrolom republikanske stranke koja je uglavnom skeptična prema potrebi djelovanja.

Paket poticaja za koronavirus ili račun za infrastrukturu mogu biti vozila te promjene. Ali njihov bi opseg vjerojatno bio ograničeniji nego kad bi demokrati kontrolirali obje Kongresne komore, kažu stručnjaci.

Republikanci bi vjerojatnije podržali zakon o ulaganju u tehnološke inovacije koje se bave klimatskim promjenama. Neki republikanci podržavaju razvoj naprednih nuklearnih elektrana, goriva s niskim udjelom ugljika i tehnologije koja uzima ugljični dioksid iz izgaranja fosilnih goriva.

U usporedbi sa saveznim ulaganjima u zdravstvo, poluvodiče ili druge tehnologije u kojima su Sjedinjene Države bili globalni lider, Mackler je rekao, "u energiju koju nedovoljno ulažemo, a svoje tvrtke i građane prodajemo na kratko."

Iako bi veliki potezi na klimatskim promjenama mogli biti teži s podijeljenom vladom, Majkut je rekao: "Ne znam da li postoji razlog za totalni pesimizam samo zato što demokrati nisu preuzeli kontrolu nad Senatom. Mislim da postoji prava prilika za dvostranački sporazum ".

Biden je dugo vremena proveo u Senatu radeći preko puta, primijetio je. "Vjerojatno uprava koja je zainteresirana za rad i slaganje s Kongresom može ostvariti neke pobjede."

XS
SM
MD
LG