Linkovi

Amerika i zvanično napušta Pariski sporazum o klimi


Demonstranti u Washingtonu 2019. na maršu za klimu, protivili su se povlačenju Amerike iz dogovora
Demonstranti u Washingtonu 2019. na maršu za klimu, protivili su se povlačenju Amerike iz dogovora

SAD su i formalno istupile iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama u srijedu, što je ispunjenje obećanja predsjednika Donalda Trumpa da će zemlju, drugu po redu na svijetu po emisiji štetnih gasova, povući iz borbe protiv klimatskih promjena.

Dok se čekaju rezultati izbora u SAD, poznato je da je demokrata Joe Biden najavio da će se pod njegovim vodstvom, SAD vratiti u taj sporazum.

"Povlačenje SAD će ostaviti veliku prazninu u našem sporazumu i globalnim naporima da se ispune ciljevi iz Pariskog dogovora", rekla je Patricia Espinosa​, sekretarica Mreže UN za klimatske promene.

SAD će ipak ostati članica te organizacije UN.

Trump je najavio povlačenje iz Pariskog sporazuma 2017. uz tvrdnju da šteti američkoj ekonomiji.

SAD su jedine od 197 potpisnica sporazuma koje se iz dogovora povlače. Prema sporazumu koji je potpisan za vrijeme Baracka Obame 2015. godine, Amerika se obavezala da će smanjiti emisiju štetnih gasova od 26 do 28 odsto do 2025.

Biden se obavezao da će te ciljeve ispuniti, i da će do 2050. godine dostići da nema emisije štetnih gasova, jer će uložiti ogroman novac u transformaciju ekonomije.

Mnogi naučnici vjeruju da svijet mora drastično da smanji emisije štetnih gasova, kako bi se izbjeglo globalno zagrijavanje. Kina, Japan, Južna Koreja i EU su smanjile tu emisiju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG