Linkovi

SAD: Antimuslimanski incidenti dostigli rekordan nivo u 2023. godini


Demonstranti, koji pozivaju na primirje u Gazi, prisustvuju demonstracijama ispred Radio City Music Halla na Manhattanu, na dan prikupljanja sredstava za američkog predsjednika Joea Bidena.
Demonstranti, koji pozivaju na primirje u Gazi, prisustvuju demonstracijama ispred Radio City Music Halla na Manhattanu, na dan prikupljanja sredstava za američkog predsjednika Joea Bidena.

Diskriminacija i napadi na muslimane i Palestince dostigli su rekordan nivo u SAD-u 2023. godini, potaknut rastućom islamofobijom i pristrasnošću dok je bjesnio rat u Gazi, pokazali su podaci grupe za zastupanje u utorak.

Broj pritužbi iznosio je 8.061 u 2023. godini, što je porast od 56 posto u odnosu na prethodnu godinu i najveći broj otkako je Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) počelo bilježiti podatke prije skoro 30 godina. Oko 3.600 tih incidenata dogodilo se od oktobra do decembra, saopštio je CAIR.

Zagovornici ljudskih prava su na sličan način izvijestili o globalnom porastu islamofobije, antipalestinske pristranosti i antisemitizma od posljednje erupcije sukoba na Bliskom istoku.

Američki incidenti uključuju smrtonosan ubod nožem u oktobru šestogodišnjeg palestinskog Amerikanca Wadeea Al-Fayoume u Illinoisu, novembarsko pucanje na tri studenta palestinskog porijekla u Vermontu i februarski ubod nožem palestinskog Amerikanca u Texasu.

U izvještaju CAIR-a navodi se da je 2023. godine došlo do „ponovnog oživljavanja antimuslimanske mržnje” nakon prvog zabilježenog godišnjeg pada pritužbi 2022. godine. U prvih devet mjeseci 2023. godine, takvih incidenata je bilo u prosjeku oko 500 mjesečno prije nego što su skočili na skoro 1.200 mjesečno u posljednjem kvartalu.

„Primarna snaga iza ovog talasa pojačane islamofobije bila je eskalacija nasilja u Izraelu i Palestini u oktobru 2023. godine”, navodi se u izvještaju.

Najbrojnije pritužbe u 2023. godini bile su u kategorijama imigracije i azila, diskriminacije pri zapošljavanju, zločina iz mržnje i diskriminacije u obrazovanju, saopštio je CAIR.

Palestinska islamistička grupa Hamas napala je Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima.

Vojni odgovor Izraela na Gazu kojom upravlja Hamas ubio je više od 32.000 ljudi, prema lokalnom Ministarstvu zdravlja, raselio gotovo svih 2,3 miliona stanovnika, doveo Gazu na rub gladi, kao i do optužbi za genocid koje Izrael negira.

CAIR je rekao da je prikupio podatke pregledavajući javne izjave i video zapise, kao i izvještaje sa javnih poziva, e-mailove i online sistem za žalbe.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG