Linkovi

SAD: 678000 novih poslova u februaru kao znak ekonomskog zdravlja


FILE - Sale and hiring signs are displayed at a Armani store, Jan. 21, 2022, in Miami Beach, Fla.
FILE - Sale and hiring signs are displayed at a Armani store, Jan. 21, 2022, in Miami Beach, Fla.

Zapošljavanje od strane američkih firmi poraslo je prošlog mjeseca kako je omikron varijanta koronavirusa izblijedjela i sve više Amerikanaca počelo je jesti vani, kupovati i boraviti u hotelima, unatoč sve većoj inflaciji.

Američki poslodavci otvorili su 678.000 radnih mjesta u februaru, izvijestilo je u petak Ministarstvo rada, što je napredak koji je naglasio solidno zdravlje američke ekonomije. Stopa nezaposlenosti pala je na 3,8 posto s 4 posto, što je najniža razina od početka pandemije prije dvije godine ovog mjeseca.

U saopćenju od petka, američki predsjednik Joe Biden rekao je da njegov plan "izgraditi Ameriku odozdo prema gore i od sredine prema van" funkcionira. "Otkad sam preuzeo dužnost, gospodarstvo je otvorilo 7,4 miliona radnih mjesta. To je 7,4 miliona radnih mjesta koja porodicama pružaju dostojanstvo i malo više prostora za disanje", rekao je. "Gradimo bolju Ameriku."

Brojke o zapošljavanju u petak prikupljene su prije ruske invazije na Ukrajinu, koja je dovela do skoka cijena nafte i povećala rizike i nejasnoće za gospodarstva u Europi i ostatku svijeta. Rastući troškovi ukrajinskog i ruskog izvoza kao što su benzin, pšenica i aluminij vjerojatno će ubrzati inflaciju u nadolazećim mjesecima, rekli su ekonomisti.

Gospodarstvo još uvijek ima 2,1 milion radnih mjesta manje nego prije izbijanja pandemije, iako se jaz brzo smanjuje.

Inflacija je dosegla najvišu razinu od 1982. godine, stisnuvši američka domaćinstva i firme, a troškovi stanarine, hrane i benzina naglo rastu. Počevši kasnije ovog mjeseca, Federalne rezerve će podići kamatne stope - prvo od mnogih povećanja stopa koje se očekuju ove godine. Potrošači i firme suočit će se s višim stopama zaduživanja na stambene i auto kredite i kreditne kartice.

"Iako se moramo ozbiljno uhvatiti u koštac s izazovima s kojima se porodice suočavaju s rastućim troškovima, današnji izvještaj naglašava da su Sjedinjene Države u jedinstvenoj dobroj poziciji da se nose s izazovom koji je inflacija postavila diljem svijeta dok se oporavljamo od pandemije", rekao je Biden .

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz The Associated Pressa i Reutersa.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG